„Естествените партньори“ ПП и ДБ дадоха най-пораженческия брифинг от всички партии, изразили своята позиция след вота. Четиримата лидери на двете формации говориха самоизключващи се неща, а единственият плам в очите им бе когато споменаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерите заговориха за разминаванията в ценностите между ГЕРБ и партиите, които представляваха те, но всъщност личеше, че са научили най-важния си урок. Те осъзнаха, че са единствено и само - отрицанието на Бойко Борисов и ГЕРБ. Без него – тяхната функция е лишена от съдържание.

Поради това те взеха и единственото решение, което можеше да удължи живота не само на коалицията, но и партиите в тях – да откажат да участват с ГЕРБ в едно правителство. Не защото обаче това с техните ценности, а защото знаят, че след това няма да ги има.

Борисов с първо изявление: Трябва редовно правителство, каквато и да е ценатаГЕРБ се обръщат към всички партии, влезли в Народното събрание

Христо Иванов, който в нощта на вота разсъждаше през профила си във Фейсбук над това какво е демокрацията – „разговор между несъгласни“, днес – вече тя не му е важна. Той няколко пъти спомена потенциала на коалицията и именно това е неговият приоритет. Формацията да вдигне потенциала си до местните избори и да спечелят поне кметския стол в София. Нещо, което е фикс-идея на „Демократична България“ от самото й създаване. Само че кметският стол в столицата, ще е за сметка на нерешените кризи в България, които ще се задълбочават.

Генерал Атанас Атанасов говореше, че президентът трябва да се прибере там, където му е мястото, а не да управлява държавата, но и на него кметският стол в София му е по-важен.

Двамата лидери на ПП пък по нищо не изглеждаха да са ангажирани с бъдещето на тази коалиция, както и с излизането от кризата. Асен Василев говореше само за цифри и проценти, а Кирил Петков за пари и бюджети.

Четиримата не посмяха да отговорят и на един въпрос на журналистите и буквално избягаха от залата, защото знаеха, че те щяха да са свързани с Борисов, който ги постави в цугцванг. Така единственото, което крепи  четиримата, е да са другата „опция“ на Борисов и ГЕРБ. Защото, ако не са това, утре ще е някой друг, а през тази рулетка вече минаха и ИТН.

Иначе казано, ако Борисов е вечният „Ин“, то „Ян“ може да се сменя през няколко месеца. ПП и ДБ обаче предпочитат да бъдат „Ян“ поне до есента, и чак тогава да водят разговора, който Христо Иванов смяташе, че трябва да се научат да водят – между несъгласните.

Само че сметките им най- вероятно ще се окажат без кръчмар. Реакцията им днес разочарова голяма част от верните им поддръжници, които очакваха отговорна позиция предвид кризата в държавата и заплахата, която се надига през растящия вот за националистите от "Възраждане".  Още вчера голяма част от българските интелектуалци, които също не крият политическите си пристрастия и голяма част от тях подкрепят партиите от коалицията, излязоха с отворено писмо, в което настояват за общи действия с партията победител и съставяне на редовно правителство и стабилно парламентарно мнозинство. Но те също не бяха чути. 

Може да се окаже, че днес партиите на промяната са извършили политическо самоубийство в ефир. Дали е така , ще разберем наесен. 

Христо Иванов: Демокрацията е разговор между несъгласни, трябва да се научим да говорим

Борисов: Ставам депутат и ще водя преговорите за кабинет, абсурд е импийчмънт на РадевАко някой си прави тънки сметки да хейти и да чака местните избори, обрича общините на гибел, каза лидерът на ГЕРБ