Бойко Борисов ще стане депутат в 49-ото Народно събрание, обяви самият той на брифинг.

„Принудиха ме стана депутат. Лично ще водя преговорите за съставяне на правителство, за да се знае след това кой носи отговорност”, заяви лидерът на ГЕРБ. По думите му формацията е склона на компромиси, включително да останат и служебни министри за постоянно, както и за различни реформи. Разговори за това обаче едва когато стане ясно, че се водят преговори за редовно правителство.

На въпрос дали от ПП и ДБ, както и други партии, ще се дръпнат, за да чакат местните избори и да ги спечелят, Борисов отговори така:

„Ако няма правителство - няма да има бюджет. И ако някой си прави тънки сметки няколко месеца да хейти и да чака изборите наесен, обрича общините на гибел. Всички говорят за хаос, инфлация и какво ще направят. Сега народът ни е дал право да го направим. Нека си поставят условията и ще решим.Ако са им толкова важни  местните избори да кажат кои градове искат и ние няма да издигаме кандидати там”, заяви Борисов.  Той категорично отхвърли възможност ГЕРБ да инициира и или участва в процедура за импийчмънт на президента  Румен Радев.

„В този хаос и това неразбиране между партиите,  да ударим единствената институция, която работи? Благодарение на нея има служебни правителства и държавата не се е разпаднала. Извън правомощията си е той, когато няма редовно правителство – при такова той изпълнява президентските си функции. Против съм такава процедура”, каза Борисов.

Борисов с първо изявление: Трябва редовно правителство, каквато и да е ценатаГЕРБ се обръщат към всички партии, влезли в Народното събрание