"Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание, е редовно правителство, каквато и да цената.  Нови избори означават същото и риск за парламентарната  демокрация. Какво ще кажат хората, ако отидем на 7,8 и 9 избори и до безкрай. Аз съм губил избори и знам колко е тежко, но след изборите на другия ден всичко продължава”, това заяви Бойко Борисов на първи брифинг след изборите в неделя.  Той заяви, че ще се обърне към всички партии за съставянето на правителство.

„ Обръщаме се първо към лидерите на партиите. По време на кампания се чертаят разделителни линии. Но в демократичните партии, а не тоталитарните, ако нямат 121 депутата победителите се правят коалиции. Нашите естествени партньори са партиите в зоната на тези, които  подкрепят Украйна, подкрепят влизането в Шенген и Еврозоната.  Решението на Изпълнителната комисия е да поканим всички партии, които са в парламента. Най-стабилно управление би било коалиция между големите  партии”, каза Борисов.

"Аз разбирам ние да сме проявили някаква мегаломания, да сме надували балони, да сме разливали шампанско- точно обратното. Сътвореното за две години с чудовищна инфлация, обедняване, емиграционен натиск, финансови дефицити, трябва да бъде възстановено. Но всички разговори за политики минават пред редовно правителство. Обръщаме се към най- голямата коалиция след ГЕРБ - СДС, защото така правителството би било най- стабилно. Българите казаха, че не може без ГЕРБ , не може и без ПП. Личните ми чувства тук нямат никакво значение. Затова щом президента ми връчи мандата, аз ще поканя всички партии. Ще преговаряме само с тези, които искат да влязат в редовно правителство" бе категоричен лидерът на ГЕРБ.

Редно е тези, които участваха в чупенето на държавата, сега да участват в поправката й. Ако няма правителство - няма да има бюджет. И ако някой си прави тънки сметки няколко месеца да хейти и да чака изборите наесен, обрича общините на гибел. Всички говорят за хаос, инфлация и какво ще направят. Сега народът ни е дал право да го направим.  Нека си поставят условията и ще решим, коментира Борисов. 

Ако не желаят да участват, ние ще направим правителство, но за нестабилността ще бъдат виновни те. Ако се направи друга коалиция без ППДБ, тя ще спечели и местните избори, предупреди партийният лидер.

Той заяви, че ако желае, президентът Радев, той също може да участва в преговорите. Може да предложи някой от служебните министри да останат в правителството. " Не поставям никакви разделителни линии. Ще говорим сериозно и с Възраждане. Никой няма право да ги подценява. Партията си вдигна избирателите със 100 хиляди души, сред тях има и много висшисти" каза Борисов. 

Той обяви, че днес няма да отговаря на повече въпроси, "защото всяка дума в повече би наранила и огорчила".

Искам да се обединим в името на държавата. Пак искам да напомня - без правителство , няма да се приеме нито бюджет, нито ще се правят реформи, бе категоричен Борисов. 

Очаквайте подробности!