„Толкова струва животът на Милена - 14 години. Остана ни да вярваме в Божията присъда. Ще обжалвам, докато убиецът й не получи доживотен затвор”. Това бяха думите на Ангелина Динова, майката на убитата Милена Динова от ръката на своя годеник Илиян Рангелов.

Окръжният съд в Пловдив реши, че за това си деяние Рангелов ще получи едва 14 години затвор. По 150 хиляди лева пък ще трябва да получат почернените роднини.

Със сълзи, наглост и ирония протече заседанието днес. За пореден път в пледоариите си прокурорът разказа подробно как е извършено убийството, какъв е механизмът му и всички подробности около разследването. Думите на държавното обвинение като игли пробождаха майката и бащата на жертвата.

През цялото време обаче Рангелов не трепна, а дори се подхилкваше, обръщайки се и търсещ приятелите си, на които намигаше. Дори докато слушаше обвиненията, демонстрираше нагло поведение, обръщайки очи и клатейки глава.

Разпитана бе и обвинената в тормоз от подсъдимия оперативен полицай Льольова. От думите й стана ясно, че дори часове след зверското престъпление Илиян е демонстрирал съпричастност към деянието. Той обяснил за раната, без дори да я е видял, нарисувал ножа, който напълно съвпада с пробождането, и дори признал с подробности какво е извършил.

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Илиян, който уби годеницата си Милена СНИМКИОчаква се присъда по делото

Въпрос след въпрос отправяше адвокатът на Илиян Рангелов към разследващата полицайка. Последният: „В какво се изразява работата ви”, предизвика възмущение у Десислава Льольова, която попита адвоката дали въобще има диплома за юрист. Тя отново подчерта, за трети път, че не е оказвала натиск върху когото и да е от разпитаните лица.

Това не се хареса на Рангелов, който заяви, че бил подложен на тормоз. Пред съда, в последните си защитни думи, разказа, че полицаите насочвали пистолет към него, казвайки: „Ще те гръмнем в гърба и ще кажем, че си се опитал да избягаш”. Той цитира всички разпитани лица, описващи го като добро момче, работливо и обичащо Милена.

„Аз не съм човекът, описан с тези лоши качества от прокуратурата в обвинителния акт”, заяви той и добави, че не е убиец и че „Истината някой ден ще излезе наяве”.

Повече от два часа продължи пледоарията на защитата, която точка по точка оспорваше всички експертизи и констатации. Според адвоката, Рангелов няма нищо общо с убийството, и го подкрепи, че е бил подложен на тормоз от разследващите.

„Ако имаше описаните качества от прокуратурата, надали някой ще се влюби в него”, заяви адвокатът.

Той се опита да обори и мотива, заявявайки, че няма доказателства за ревност или за това че Милена е възнамерявала да напусне Илиян.

Зоя Тошкова, адвокат на семейство Динови, веднага контрира колегата си, цитирайки кореспонденция между жертвата и убиеца, от която ясно личи, че са имали проблеми.

Милена повече от месец е молила Илиян да поговорят за връзката им, тъй като имали проблеми, но той отказвал. Наричал я с груби думи, а в същото време е комуникирал с други момичета.

След като изслушаха страните, магистратите решиха да признаят за виновен Рангелов, като му наложат затвор от 14 години. Още с прочитането на присъдата част от присъстващите избухнаха в сълзи, а семейството на Милена бяха още по-съкрушени. През сълзи те заявиха, че няма да се откажат и ще се борят докрай.

В същото време бабата на Рангелов заяви, че внукът й не е убиец. Тя била подложена в момента на тормоз от майката на Милена – Ангелина.

„Обажда ми се по телефона и ме заплашва. Не мога да живея вкъщи от страх”, каза баба Иванка.

„Нарочно искат да го натопят. Друг е виновен, обслужващ нечии интереси”, пък заяви майката на Рангелов.

Присъдата не е окончателна. Тя подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд.

Ето какво казаха майката на Милена и бабата на Илиян Рангелов: