Сигурно сте чували за "Вазовата екопътека", която напоследък става все по-популярна туристическа дестинация. Ето защо я посетихме и ние! Останахме очаровани и затова решихме да споделим с вас красотата на Врачанския Балкан.

Единствено по "Вазовата екопътека" може да се стигне до водопада "Скакля". В първоначалния си вид тя е направена през 1972 г. с труда на местното население. Официално е открита на 29 април 2007 г. Добавено е нощно осветление на всеки 5 метра по ръба на скалния венец при село Заселе. Поставени са мостове, кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла.

Любопитно за пътеката е, че там Иван Вазов пише едни от най-живописните си произведения, сред които "Дядо Йоцо гледа" и "Из мала Стара планина". Тя е създадена по идея на Станимир Тодоров през 70-те години.

Водопадът „Скакля” се намира на едноименната река, спуска водите си от местността „Варо” в източната част на планината Понор, в землището на село Заселе. Дъното на долината на реката се затваря от внушителен подковообразен варовиков венец, висок 120 м. Долината над водопада е заета от Заселските ливади. Малко по на север се намира скалата Черният камък.

За да се разходите по „Вазовата екопътека”, можете да тръгнете от две отправни точки – село Бов и село Заселе. Дължината й е около 1 час и 30 минути. По-добрият вариант е да тръгнете от село Бов, защото от там предстои изкачване, което ще ви измори, пише Нова. В другия й край – при село Заселе, има приятно заведение с двор, където можете да си починете, да се разхладите със студена напитка и да хапнете нещо. Вече отпочинали, можете да тръгнете обратно надолу. Накрая на разходката ще изпитате сладка умора и ще си тръгнете заредени от красивата гледка на зелени гори на фона на спиращи дъха скали.