Лекарка от Пловдив е една от жертвите на домашно насилие в Пловдив, защото изкарва повече пари от съпруга си. Дамата е с утвърдено име сред гилдията и това силно е подразнило половинката й.

„Тя получава повече и яде бой вкъщи”, заявиха от фондация „Джендър алтернативи“ на пресконференция, на която бяха изнесени данни за делата по случаи на домашното насилие.

И двамата съпрузи са  лекари, имат две деца.  Жената обаче е била по-добре платена и това накърнило самочувствието на мъжа. Така започнал да насилва физически половинката си. Освен с бой тя е била наказвана и с обиди, че е „некадърна” и „неадекватна”.

От срам тя обаче не е предприела никакви законови действия спрямо съпруга си. Направила много консултации с експерти от фондацията, но така и не направила решителна стъпка. Според представители на „Джендър алтернативи“  това не е единственият случай.

От представената статистика обаче може да се види и нещо плашещо. Само за изминалата година в България са убити 29 жени, като в 91% от случаите  убиецът е съпруг или приятел.

Статистиката е плашеща, защото според тези цифри на всеки две седмици, една жена става жертва на посегателство с фатален край.  В Западна Европа, жените-  жертвите са много по-малко, но за сметка на това регистрираните случаи с насилие върху деца , са доста повече.

Около 15 са организациите работещи с хора, станали жертви на насилие.  Тези, които работят със самия насилник обаче, се броят на пръсти. 

„Най-лошото е, че насилникът рядко признава проблема си. Ако го направи, това е прогрес и резултатите са невероятно”, разказаха от „Джендър алтернативи“.  

В съдебна зала нещата също са плашещи. Домашното насилие не се води криминално деяние и насилниците често се разминават с административно наказание глоба. До момента в практиката тя не достига до максималния размер от 1000 лева.

В Пловдив и региона все повече жени търсят подкрепа и съдействие от организациите. 400 души са били насилените само за една година, като жертвите са предимно от града. Това, разбира се, далеч не означава, че в по-малките населени места, статистиката е по-оптимистична. По различни причини обаче хората, преживели насилие доста по-рядко търсят помощ.