Мнозина пловдивчани си отидоха от тоя свят през изтичащата 2017 година. Хора, оставили трайна диря в съзнанието на хората, в културата и спорта на своя град и България. Хора, достойни за уважение. Дълбок поклон! Да си спомним за тях:

На 26 септември 2017 г. от този свят си отиде една легендарна пловдивска учителка. Бедрие Шерифова Ходжева, първата турска учителка в Пловдив почина след продължително боледуване на 87-годишна възраст, но с изпълнена мисия в живота си, който изживя с гордост и достойнство. Възхитителна жена, красива, добра и строга майка, дългогодишната учителка по български език бе сред ярките представители на турската аристокрация в Пловдив. 

През октомври след дълга борба с рака почина дългогодишната директорка на ЕГ "Иван Вазов" Мариана Димитрова. Борбената жена бе на директорския пост на елитната гимназия повече от 25 години. През годините Мариана бе и общински съветник в Община Пловдив, а с неспирните си обществени прояви успя да си заслужи уважението и любовта на пловдивчани.

Пак през октомври почина журналистът и писател Георги Райчевски. Преди половин век големият летописец  избира града под тепетата за свой роден дом. Той пристига в Пловдив на крилете на любовта. Съпругата му учи в Учителския институт и той пътува към нея с „късните бързи влакове“, възпети в ранната му стихосбирка. Роденият в Кърджали изящен разказвач се превръща в един от вдъхновените от Пловдив писатели, служещи вярно на града.

През февруари един от големите фенове  на Локо Пловдив – Георги Гугуманов, почина след инцидент в Лондон.  Пловдивчанинът, който от известно време живееше в английската столица, остави жена и две деца.

През август дългогодишният началник смяна в Първа районна противопожарна служба Тодор Атанасов Топлев си отиде от този свят, след като загуби неравната битка с рака. Огнеборецът с над 25-годишен стаж се бореше повече от 2 години с тежкото заболяване. Тошко Топлев остави съпруга и две деца. Награждаван е многократно за работата, като е спасил е десетки животи.

Пак през август голяма трагедия сполетя Смолян - завинаги от този свят си отиде големият щангист на България Величко Чолаков, известен с прозвището си – Железния.

През ноември отлетя на небето един от най-големите реставратори на Пловдив - Джовани Димитров. Освен реставратор, той е един от основателите на СДС в Пловдив, като е бил общински съветник  от 1991 до 1995 години. Джовани Димитров е един от основните двигатели за разкриването на Античния театър през 70-те години, заедно с покойната му съпруга арх. Вера Коларова. Димитров взима дейно участие в реставрацията на исторически къщи в Стария град.

През ноември си отиде и легендарният саксофонист на „Канарите” Миньо Георгиев. През дългите години на сцената големият музикант остави своята диря и в най-големите групи на Тракия – Конушенската, Садовската, Леновската, оркестрите „Родопи” и „Млади тракийци”. Миньо Георгиев бе сред най-големите майстори на саксофона във фолклорната ни музика. Той бе не просто талантлив музикант, но и успяваше да предаде наученото на своите последователи.