Млад пловдивчанин вече няколко години се бори с Териториалната експертна лекарска комисия, като се опитва по честен начин да получи удостоверение, което е адекватно на неговото състояние.

Той се е родил с изкривяване на гръбначния стълб, а през целия си живот го съпътстват тежки белодробни заболявания. През последните няколко години той се е явявал няколко пъти на комисия пред ТЕЛК като първо са му дали 50 % инвалидност. След това той се явява с епикризи, в които ясно е записано, че състоянието му е влошено. Въпреки това лекарите дават по-нисък процент инвалидност – 32 %. Той се явява няколко пъти след това и всеки път процентът, който получава, варира нагоре и надолу. Според лекари само за белодробното му заболяване мъжът трябва да получи 70 % инвалидност.

Публична тайна е, че трябва да се дадат 500 лева на комисията, за да ти отразят реалния процент инвалидност, иначе ще бъдеш отрязан в решението на ТЕЛК, твърди младият мъж. Той заяви, че му е намеквано за даването на пари под масата.

Той е категоричен, че парите няма да ги даде, а всичките му явявания в ТЕЛК са само, за да покаже колко е порочна системата. Въпреки че му е противопоказано, пловдивчанинът работи тежка физическа работа. Пловдивчанинът не желае инвалидна пенсия. Проблемът е, че има много хора,на които единственият им източник на доходи е именно инвалидната пенсия и те не смеят да се оплачат, за да не бъдат отрязани от комисията. Поради тази причина той иска да бъде дадена гласност на проблемите в ТЕЛК и начина, по който се взимат решенията от комисиите.