„Не мога сам, еднолично, да реша дали да бъде бутнат или възстановен Партийният дом. Това трябва да мине през Общинския съвет, а след това и през обществено обсъждане, възможен е и референдум. Няма да чуете от мен мнение, позиция или препоръка”, каза кметът Иван Тотев по най-нашумялата идея от последните седмици. Днес стана ясно, че най-рано следващата седмица ще може да се гласува предложението от фондация „Дом за Пловдивската опера”, да се събори сградата.

Градоначалникът обясни, че разчетите за реконструкцията на Партийния дом, за да добие съвременен вид и да има всички мерки за безопасност, ще струва поне 12-13 млн. лева, което е изключително висока цена.  Също така сградата има задължителни предписания за конструктивното й укрепване, което влиза във въпросната цена.

Гласуването в Общинския съвет обаче няма да предреши съдбата й. Дори да гласуват „за” събарянето, ще предстоят обществени обсъждания, а не е изключено и референдум, тъй като въпросът е важен за пловдивчани, обясни Тотев. Той каза още, че не е проблем местенето на държавните институции, които са разположени там. Още повече, че това е нужен процес, който не зависи от съдбата на Партийния дом. Премахването на общинските звена от центъра е политика, която градските ще спазва при всички положения.  

Дори да се вземе решение за бутането на Партийния дом, това нямало да стане от днес за утре, а щяла да мине дълга процедура, която може да отнеме и няколко години.