Лятото ви липсва? Мъчно ви е за плажовете и морето? Е, не е късно за едно последно море. И докато ние вече изкарахме топлите дрехи и дебелите якета, то на юг от България има места, на които все още лятото не си е отишло. И за да не ви тормозим с дълги пътувания до Дубай, Тайланд и други далечни и в същото време скъпи дестинации, ще ви предложим някои близки до родината. Със своите 25 - 26-градусови температури те все още привличат туристите, които обичат да се наслаждават на лятото колкото се може по-дълго.

Несъмнено Гръцките острови все още са пълни с любители на слънцето и пясъка. Ще се спрем на най-популярните:

Крит

Мегалонисос, Големият остров, това са само част от имената на Крит, който е почти отделна държава сам по себе си. Плажният сезон на острова е един от най-дългите в Гърция. Плажовете по северното крайбрежие са дълги, пясъчни и сравнително пренаселени, докато останалите са по-къси, но сравнително по-уединени.

Ако не ви се ходи на плаж, има много какво да изследвате във вътрешността – параклиси от 14-и и 15-и век с изкусно изрисувани фрески, руини от минойски дворци и градове, както и прекрасни пътеки за разходка и наслаждаване на красивата растителност.

 

Родос

Родос е екзотика и тюркоазено море. На острова  има над 40 плажа - от пясъчни, до чакълести и каменисти. Най-известните пясъчни плажове са  Фалираки, Цамбика и Пефки, Плажовете на Линдос и Св. Павел са известни с екзотичния си пейзаж. 

Една от най-известните забележителности на острова е "Родоския колос". Знаменитата статуя на бог Хелиос се е издигала на височина 32 метра и е била едно от Седемте чудеса на света. Според  народните вярвания, островът е подарен от Зевс на Хелиос. Според легендата когато Зевс поделял островите сред  останалите богове, Хелиос бил забравен. За да поправи грешката си, главния бог на Олимп, дал на Хелиос първата суша, която видят. Това бил прекрасния остров Родос.

 

 

Санторини

Остров Санторини в Гърция отдавна е в списъка на милиони туристи по света.

С ярките си тюркоазени води, плажове с черни камъчета и бяла гръцка архитектура, красотата му е очевидна, а снимките му – едни от най-популярните във всички ъгълчета на планетата.

Красиви плажове, очарователни улички, удивителни къщи, спиращи дъха гледки. Тази комбинация е коктейлът, който превръща Санторини в истински рай.

 

Скорпелос

В Гърция има толкова много острови, че е трудно да изберете къде да прекарате почивката си. Но ако попитате самите гърци какво предпочитат, много от тях ще ви посочат остров Скопелос.

Островът е изключително зелен – със своите над пет милиона бора, 50 000 маслинови дръвчета и едва 5000 жители той е кътче, запазило природата си по уникален начин. Плажовете с малки камъчета са оградени от прохладни борови гори, а водата е кристално чиста.

Островът е известен с производството на сливи – на много места ще видите типичните пещи, които се използват за тяхното изсушаване. Спокойствието и автентичният дух на гръцката култура, които се чувстват навсякъде, са причината Скопелос да бъде избран за снимачна площадка на американския мюзикъл „Мама мия”.

 

Полуостров Пелопонес

Несъмнено полуостов Пелопонес също превлича любителите на южната ни съседка. Нашенците предпочитат разходките с яхти, които включват посещение на различни дестинации на брега.  Крайбрежието предлага девствени плажове и прекрасни скалисти заливи, които се спускат към кобалтовото море. Виодокилия е съвършен полукръг, който обгражда синята вода. Плажът Симос на леснодостъпния остров Елафонисис има бял пясък, който свързва миниатюрния остров.

Красивата Селиница близо до Гитио има останки от кораб, а в Метаморфоси можете да видите делфини.

В последните години Порто Хели се превърна в най-луксозната дестинация в Гърция с вериги скъпи хотели. Този град е смятан за най-космополитното място в Пелопонес.

Морското дъно на Пелопонес е едно от най-дивите места в Средиземно море.

 

Кипър

Морски бани и галещо слънце. Лесно е да разберем как гръцката богиня на любовта се е родила от вълните на кипърските плажове. С триста слънчеви дни през годината, Кипър е интересна туристическа дестинация със също толкова интересна история. От златните плажове, с техните зрелищни спортове, през цитрусовите дръвчета, боровете и планината Трудос, до веселите квартали - Кипър е едно цветущо приключение.

Някои плажове са покрити със светъл бял пясък, други с кафяв а трети – със златист. Точно това огромно разнообразие, което предлага Кипър на своята малка територия го прави толкова живописен и незабравим за посетителите.

Най-големите градове на острова са Лимасол, Ларнака, столицата Никозия, Пафос и Кирения. На западния бряг е разположен Пафос, на юг е Лимасол. Ларнака е разположена на югоизточния бряг на острова, а Кирения на северния бряг. Никозия не се намира край морето.

 

В съседна Турция сезонът също още не е закрит. На юг плажовете и красивата природа привлича любителите на късното море.

Един от най-топлите все още курорти е Анталия.

Анталия – перлата на турската ривиера, един от най-важните центрове в региона и и рай за туристите. Градът е заобиколен от високи палнини и средиземноморското крайбрежие.

По брега на Анталия има безброй плажове, които да задоволят и най-големите изисквания. Тук ще намерите множество висококатегорийни хотели и ресторанти. Тези, които искат да разнообразят традиционната почивка на плажа, могат да се отдадат на културен туризъм  с екскурзии до останките от античните градове и другите красиви места в района.

 

И да обърнем поглед на запад. И макар да е далеч от родината, Сицилия е топ дестинация за късен туризъм.

Сицилия

Сицилия е един от стълбовете на средиземноморската култура, безкрайното място за среща между Изтока и Запада, Африка и Европа. Този прекрасен остров е едно от най-привлекателните места в Европа, което предлага за всеки по нещо - прекрасни плажове, страхотна храна, архитектурни съкровища, пушещи вулкани, артистичен дух, красиви рибарски селца.

 

Малта

В Малта има над 300 слънчеви дни в годината и е заобиколена от ясносини води - едни от най-чистите в Средиземно море. Това е една от предпочитаните дестинации от плажуващи и любители на гмуркането. Но една от най-очарователните страни на Малта е дългата й история на над 7000 години.

Малта има по-голяма гъстота от исторически забележителности от всяка друга страна в света. Започнете с уникалните праисторически храмове, някои от най-красивите каменни сгради в света, римските катакомби, средновековни градове и невероятна архитектура и артистично наследство, оставено от малтийските рицари.

 

Източници: wikipedia.org; nasamnatam.com; profit.bg