Оказва се, че може. Вече почти всички разбраха, че точно по Гергьовден в една от най-популярните пловдивски дискотеки 400 души са накарани да се съблекат – мъжете – чисто голи, а жените – по бельо. Наредили ги в редица и са влизали в тоалетната, където им е правен обискът. Всеки е бил каран да кляка три пъти – да се види дали не са скрили дрога в едни от най-съкровените си части. Всичко това е продължило над 4 часа.

Резултатът е плачевен -

няколко дози наркотици, т.е. нещо, което го има във всяка дискотека. Със същия успех може да се затвори една улица или квартал и като се направи обиск на всички, пак ще намерят няколко дози. Добро утро – каква изненада! И разлика в законността на действията няма да има.

Това е акт на полицейско насилие и по мое мнение наредилите тази нагла акция и тези, които незаконосъобразно са я изпълнили, трябва да бъдат подведени под дисциплинарна отговорност и едновременно да се прецени дали носят наказателна за незаконосъобразни действия на длъжностно лице по повод изпълнение на службата му.

Действията са очевидно незаконосъобразни. Законът за МВР предвижда да е налице едно от 4 изчерпателно изброени условия за обиск

Близо 300 протестиращи пред пловдивската полиция, директорът се криеВ протеста се включват служители на заведения от целия град

Първото е обискираният да е задържан за 24 часа. Това става с писмена заповед, подлежаща на съдебно обжалване. Това очевидно не е станало.

Второто условие е по отношение на обискирания да има данни, че носи опасни или забранени за притежаване предмети. Това означава за конкретния обискиран да има такива данни. Нещо, което въобще не е така, защото са обискирани всички.

Третото условие е обискираният да е заварен на местоизвършването на престъпление или нарушение и

да има данни, че точно у този човек се намират вещи, свързани с нарушението или престъплението. Очевидно отново липсват такива данни.

Четвъртото условие е в Шенгенската информационна система да има сигнал за определено лице. Нещо, което също не е изпълнено.

Условията са доста ясни и дават възможност да се обискира конкретно лице, за което има данни за посочените условия.

Дори на дадено място да има такова лице, законът по никакъв начин не предвижда да се обискират всички в заведение, зала, улица, град или държава. Поради това по мое мнение нарушението от страна на полицията би било умишлено.

Както отбелязах, има изчерпателно определени условия за обиск. Поради това разпоредбата на закона не може да се тълкува разширително.

Европейският съд по правата на човека има стриктна практика да не се допуска разширително тълкуване на полицейските правомощия.

Алибегов: Искаме незабавна оставка на ръководството на МВР-ПловдивПротестиращите потърпевши от унизителната акция, поискаха среща с директора на полицията, но той се оказа "много зает"

Грубо е погазен и принципът, че обискът не може да се извършва по начин, който уронва честта и достойнството на обискирания Събличането пред много хора е именно такова действие.

Дали на полицейските шефове ще им стане драго да унижават децата им? Или те са недосегаеми?

На много млади хора са нанесени тежки травми. Те не само могат да сезират прокуратурата за незаконните действия, но могат да обжалват пред горестоящата прокуратура евентуален отказ да се образува досъдебно производство.

Пред съда може да се обжалва евентуално прекратяване от прокуратурата на вече образувано досъдебно производство.

Пострадалите могат и да предявят иск срещу държавата за обезщетение за нематериални вреди от незаконните действия на полицията.

Основният проблем, който се набива на очи, е безсилието на полицията

Вместо да издирва и хваща разпространителите на наркотиците, и то главно големите риби, се прави незаконно масово претърсване сред потенциални потребители главно на единични дози.

И идеята е била това да се отчете като сериозна работа срещу наркотрафика

Вярно е, че в България се носи отговорност и за еднократна доза, което в голям брой държави не е нарушение, защото тези хора се смятат за жертви на наркотиците.

Но даже и това предполага да има конкретна информация срещу дадено лице, за да му се направи претърсване. Полицията няма действена агентурна мрежа и трудно се добира до големите наркобосове.

Случилото се ми напомня на кампания по времето на социализма. Тогава задържаните по правило ги биеха, за да си признаят. Поведе се една кампания срещу това. И няма да забравя думите на един полицай: “Като не ми дават да работим, нема пък да работим”. Е, полицаят в една държава трябва да работи със законни средства. Полицията е най-важната институция за една държава. Държавата на първо място съществува, за да създаде ред. А редът основно се създава от полицията. В цивилизованите държави този ред се реализира със законни средства. Затова гражданите са щастливи само в цивилизованите държави.

А мъдрите държави се грижат на първо място за полицията. За разлика от България, където бюрократите се увеличават, а полицаите намаляват. Не само това. Почти всеки, живеещ в голям град, знае местата за разпространение на дрога. И повечето от тези места от години си стоят едни и същи и полицията не прави нищо по въпроса. Защо ли?

Коментар на проф. Иван Тодоров, 24 часа

БАЗ: Настояваме за наказания на виновните за многочасовите обиски на „голо" в нощен клуб в ПловдивПоискаха оставка на министъра и гл. секретар на МВР, както и на директора на ОД МВР - Пловдив