Пловдивското дерби, Битката за Пловдив, футболната емблема на Пловдив - както искате го наречете. В неделя от 15 часа на Лаута ще има мач, шоу, забавление, купон, както искате го наречете. Няма да има сблъсък на определени хора, изживяващи се на подразделения от специалните части и раздаващи улично правосъдие в някакъв свой собствен свят, от който никой не е длъжен да бъде част. По традиция преди сблъсъците между Локо и Ботев се отправят всякакви декларация и призиви за мир, ненасилие и ненападение. Ще рече човек, че по време на дерби Пловдив е някаква гореща точка от света, съизмерима с конфликтите в Близкия изток.

Нашият призив за мача между Локо и Ботев в неделя от 15 часа на Лаута е простичък: Момчета, пазете си дербито. Да броим голове, а не счупени глави! От този призив можеше и изобщо да няма нужда, ако не беше инцидентът отпреди седмица, когато фенове на Локо пострадаха при бой със запалянковци на Ботев на кръстовището на "Дунав" и Карловско шосе. А един от тях дори бе с опасност за живота. Случката не е първа, за съжаление - едва ли ще е последна /как ми се иска да бъда категорично опроверган.../.

Момчета, пазете си дербито! То е ваше, защото сте една огромна част от него с атмосферата, която създавате по стадионите и с която през годините го превърнахме в мач номер 1 на България. Многократно сте доказвали, че това го умеете далеч по-добре, отколкото да се правите на измислени улични герои. Но дербито е не само ваше. То е на цял Пловдив, на всички фенове, които обичат футбола, на бащите, които все по-рядко водят децата си на мач. Тях не ги интересуват вашите абсурдни войни. Не се опитвайте да превърнете една от емблемите на града в оръжие за някакво безсмислено надмощие и осъществяване на собствената ви реализация във виртуалната ви реалност, която изобщо не касае останалите.

Призивът ни далеч не е насочен към агитките на двата отбора, които неведнъж са доказали, че са едни от най-стойностните в българския футбол. Насочен е към определени елементи, които развалят целия пейзаж и имиджа на истинските черно-бели и жълто-черни фенове. А сега е време да говорим и за футбол. Защото в предстоящото дерби наистина мирише на футбол. Рядко се случва и Локо и Ботев да влязат в този мач с изцяло позитивна репутация и нагласа. Често единият от двата тима е имал някакви проблеми или неразбории. Още по-често те не са повлиявали на крайния резултат, в което се крие и едно от очарованията на пловдивското дерби.

Локомотив бележи коренна промяна в сравнение с края на миналия полусезон. Ако не толкова с играта /наистина е рано за генерални изводи от два мача/, то с всеобщото признание, че положителната метаморфоза в отбора е факт. Старши треньорът Бруно Акрапович подмени почти цял отбор, през декември докара цял автобус играчи на проби, зимните трансфери следваха един след друг. В мачовете в края на миналата година, в които не можа да вземе победа, треньорът будеше недоумение и дори насмешка с оправданията си, че няма подходящи играчи за схемата си. След подновяването на шампионата отборът показа различно лице - агресивен, организиран, труден за надиграване, жилав и остър. Победи Пирин, изпусна Славия с 10 души, след като белите изравниха 24 секунди след края на добавеното време. Сега пък буди недоумение как почти нов отбор изглежда толкова сработен /поне на фона на есенните мъки/ и на какво се дължи това - дали на далновидната селекция /играч като Анте Аралица изглежда истинско попадение/ или на свършената работа през зимната подготовка. Казваме всичко това с поредната уговорка, че Локо е изиграл само два мача, при това - срещу отбори от долната половина на таблицата. Но пък няма как да пренебрегнем промяната. Големите тестове тепърва предстоят и първият от тях е в неделя, но поне засега Акрапович опровергава скептиците.

Ботев е на обратния полюс. Канарчетата се движат по инерцията на страхотната си 2017 година, в която спечелиха Купата на България и се представиха повече от достойно в Лига Европа. А старши треньорът Николай Киров положи здрави основи на един солиден тим, който след колебливо начало се утвърди на отлични позиции в първенството и е на крачка от нов финал за Купата. Жълто-черните тръгнаха с две загуби, но те бяха от Левски на Герена с автогол и от безспорния хегемон в последните години Лудогорец. И за отбора на Киров важи същото - два мача са твърде малко за основни заключения и очертаване на някакви тенденции. Ботев притежава колективния и индивидуален потенциал, опита и рутината да излезе от миникризата, ако изобщо може да става дума за такава. Отборът е същия, треньорът е същия, стилът е същия. Това са козовете на канарчетата, за разлика от тези на Локомотив, които се крият в промяната и новото начало. Рутината на Ботев срещу новото начало на Локо - ето ви още един интригуващ аспект от противоборството между двата отбора.

Двамата старши треньори взаимно похвалиха съперниците си в дните преди дербито и му зададоха добър тон. Никой не очаква агитките на двата отбора да сипят хвалби една за друга, но поне могат да се постараят да направят празника, а не да го развалят. Няма нужда от допълнителни "зрелища" извън терена. Там ще бъде достатъчно интересно.