Котката на Шрьодингер е един от най-забележителните и обсъждани парадокси в областта на квантовата механика, който дори се пренася във философията и други сфери на науката. Общоизвестно е, че този експеримент показва, че котката е в състояние на суперпозиция - едновременно и жива, и мъртва, поне  докато не се отвори кутията.

Пренесено на местната политическа сфера в Пловдив то може да видим  забележително сходство между котката на австрийския физик и Дани Каназирева. Откакто стана областен управител на Пловдив в кабинета „Борисов 3”, Каназирева е в изключително витиевата позиция, която хем  я причислява към ГЕРБ, хем я държи на дистанция от партията.

С наближаването на кметските избори в Пловдив разтягането между двете квантови състояния на Каназирева става все по-сложно. Единият ден я виждаме  по БНТ, където я представят като  бивш депутат от ГЕРБ, а на следващия ден по БТВ като областен управител от „Съюз за Пловдив”.

В коментарите под публикациите й във Фейсбук наред с поздравленията за позициите, тя най-често отговаря на въпроси свързани с ГЕРБ. Позицията й обичайно следва  конструкция от типа  – няма нищо общо с пловдивските кметове и организация на ГЕРБ, нейната група в Общинския  съвет е „Съюз за Пловдив”,  тя не е партиен  член, но  има много приятели  и качествени хора в партията на Борисов. Така тя отрича всичко свързано с ГЕРБ в Пловдив, и издига на пиедестал националните  лица на формацията.  Неслучайно в профила й има десетки снимки с знакови лица на ГЕРБ на национално ниво като Десислава Атанасова, Красен Кралев, пиарът Никола Николов и други.  

Повече от ясно е, че целта й е една – да пробие през тях в София, за да бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив.  Ако това не се случи – има спасителния пояс „Съюз за Пловдив”, на която казва, че е лидер.

Към днешна дата обаче тя не е председател  на формацията, а това е Евелин Парасков. Самата Каназирева твърди, че не е членувала в партия след ГЕРБ и създаването на "Съюз за Пловдив".  Вероятно тя е нещо като почетен председател  на „Съюз за Пловдив”. 

От друга страна въпреки че тя  постоянно се разграничава от Иван Тотев и Здравко Димитров,  през трите мандата, в които бяха кметове „Съюз за Пловдив” бе под една или друга форма в управлението. Разбира се – винаги подкрепяха конструктивните  неща за града, но „само” толкова. Заради „конструктивното” им поведение те имаха зам.-кметове  по райони в минали мандати, управленци в поликлиниките, а през този и директор на едно от най-големите  общински предприятия – „Градини и паркове” . Не защото, разбира се, са в управлението на града, а защото са конструктивни.

Отново в публикациите й във Фейсбук тя твърди, че на  местни избори винаги е участвала   само през „Съюз за Пловдив”, но забравя първия й мандат като общински съветник. Тогава тя бе избрана от  листата на ГЕРБ, но след това бе изгонена от партията – според нея заради Цветан Цветанов и Искра Фидосова. След това се роди и „Съюз за Пловдив”, като той бе рожба и на друг натирен от ГЕРБ – бившият председател на Общинския  съвет Йордан Кюмюрджиев.

Със сигурност Каназирева ще продължи да стои в кутията, докато не станат ясни кандидатите, където хем  е от ГЕРБ за пред София, но пред пловдивчани – от „Съюз за Пловдив”.  Нейни колеги от други формации, като Константин Георгиев от „Кауза Пловдив”  също я окуражават, че тя е правилният човек на ГЕРБ за Пловдив.

Основният въпрос е какво  ще се случи, когато  се отвори кутията – дали Каназирева ще бъде човекът на ГЕРБ за Пловдив, или ще остане при нейни съмишленици от родния й град. Но от този въпрос изникват и редица други -  какво ще се случи с пловдивската организация на ГЕРБ, ако тя е техният кандидат? Освен, че тя е меко казано недолюбвана от знаковите  лица на формацията, самата тя ги нарича „хората на Тотев”. Тази взимана неприязън  ще доведе до разпад на структурата. От друга страна въпрос изниква и какво ще се случи със  „Съюз за Пловдив” при тази хипотеза?

Формацията ще прекрати съществуването и ще се влее в ГЕРБ, или тя ще има отделна листа,  с която ще се конкурира с партията за места в Общинския съвет? При този вариант Каназирева отново ще бъде в двойна позиция, но очевидно тя е добра в маневрирането в нея, поне досега…