Колекторски фирми, които изкупуват малки дългове на монополисти и телекоми за смешни пари, след това осъждат длъжниците за в пъти по-големи суми. Много пловдивчани са подали жалба при омбудсмана Мая Манолова, а тя изкара данни за хиляди опарени българи.

Обичайно стар дълг между 10 и 100 лева към някое от енергийните дружества или телекомите се изкупува от колекторските фирми за 10-20 % от стойността му. Въпросните фирми дават длъжника на арбитражен съд, който го осъжда, без обаче той да знае въобще за делото или за въпросния дълг.

„Може аз и кмета да си направим един арбитражен съд, да ни дадат длъжника, да почнем да викаме през прозорец неговото име, а той да се счита за уведомен за делото. Осъждаме го, вадим си изпълнителен лист и го даваме на съдия-изпълнител. Всичко това се позволява от закона”, заяви Мая Манолова.

Тя обясни, че в страната действат над 45 подобни арбитражни съдилища, за които няма почти никакви изисквания за състав, съдии или нещо друго по функционирането му.

Пловдивчанин, който е имал дълг към БТК от 80 лева, е бил потърсен от такава колекторска фирма. Той твърди, че никога не е имал подобен дълг, тъй като въпросният телефон е бил спрян преди 10 години. След като тормозът от фирмата зачестил, мъжът дал бирниците на Комисията за личните данни, които глобили с 21 000 лева колекторската компания за злоупотреба с данните му .

Въпреки това след година той е получил изпълнителен лист, на който пишело, че е осъден да заплати над 500 лева. Подобен е случая и на друг пловдивчанин, който бил наречен „смешник” от служителите на фирмата, когато им заявил, че ще си търси правата.  Той бил осъден на 165 лева заради дълг, който така и не разбрал от къде е.

„Трябва да направим един отбор, който да се противопостави на тази порочна практика. Днес е Световния ден на потребителя и смятам, че цялото общество трябва да постави на дневен ред този проблем”, заяви Манолова. Тя ще инициира законодателни промени, които да сложат край на тези арбитражни съдилища, които задължават потребители да плащат стотици за неясни дългове.

Според обществения посредник арбитражните съдилища са направени, за да могат търговските фирми  да уреждат споровете си, но не трябва да намесват обикновените потребители.

Още новини четете ТУК

TNS.bg