Тъй като в понеделник много руснаци все още се вълнуваха от смъртта на Алексей Навални, те получиха новина, която можеше да бъде известна утеха. Три дни след като руските власти обявиха, че опозиционният лидер е починал в затвор на север от Арктическия кръг, съпругата му Юлия Навалная каза в понеделник, че ще поеме мисията на съпруга си да свали режима на Владимир Путин.

„Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен, половината от сърцето ми и половината от душата ми. Но все още имам другата половина и това ми казва, че нямам право да се откажа“, обяви тя. „Ще продължа каузата на Алексей Навални.

Това беше несъмнено политическа декларация.

Навалная изглежда следва стъпките на Светлана Цихановская от Беларус, която след задържането на съпруга си пое неговата роля на опозиционен политик въпреки липсата на предишен опит, превръщайки се в катализатор на протестите срещу диктатора на страната Александър Лукашенко. 

В същия ден, когато новината за смъртта на Навални избухна, Навалная беше заснета в разговор с Цихановская на Мюнхенската конференция по сигурността, което подхранва спекулациите относно плановете ѝ. И въпреки това изявлението ѝ в понеделник изненада мнозина - главно защото Навалная прекара години в отхвърляне на идеята, че иска собствена политическа кариера. 

Икономист по образование, тя се запознава с Алексей на почивка в Турция през 1998 г. Няколко години по-късно двойката има първото си дете – дъщеря им Даша, след раждането на което Навалная спира работа и остава домакиня. Тя често казва, че основната ѝ роля е да бъде съпруга и майка, а не политик.

В редки интервюта изглеждаше, че преди всичко тя се стреми към нормалност, докато звездата на съпруга ѝ изгряваше, а репресиите на Кремъл срещу него се засилваха. 

„Моята основна задача е нашето семейство да остане същото, въпреки всичко“, каза тя пред Harper's Bazaar. 

Запознати, които познават добре двойката, споделят, че Навалная не само е споделяла възгледите на съпруга си, но и помогнала за оформянето им. Самият Алексей казва, че не би могъл да продължи своята все по-отчаяна и едностранчива борба срещу Кремъл без нея.

Юлия Амбросимова е родена в Москва през 1976 г. Тя е дъщеря на уважаван учен. Завършва икономика и има свое кариерно развитие в банкирането. Отказа се обаче от работата си, за да отгледа двете си деца.

Телепатична връзка

„Не се омъжих за обещаващ адвокат или опозиционен лидер. Омъжих се за млад мъж на име Алексей“, казва тя пред руския седмичник „Собеседник“ през 2020 г.

„На всеки етап от кариерата на Алексей Юлия винаги е била до него“, каза пред POLITICO Анна Ведута, служител на американския клон на Фондацията за борба с корупцията на Навални. „Имаше някаква телепатична връзка между тях, понякога дори нямаше нужда да говорят; те мислеха еднакво.”

На митинги и съдебни заседания Навалная винаги беше до съпруга си, привличайки вниманието на медиите с поразителната си физика и спокойствие, въпреки заявеното от нея желание да избягва светлината на прожекторите.

„Тези копелета никога няма да видят нашите сълзи“, беше нейният отговор, когато Навални получи първата си присъда „затвор“ през 2013 г. по дело за присвояване, което неговите поддръжници заклеймиха като политически мотивирано.

Междувременно Навални подхождаше далеч по-публично при разкриване на семейния живот. Той често публикува семейни снимки и видеоклипове и не пести похвали към съпругата си, стигайки дотам, че тя го е върнала към живота, след като е бил отровен.

„Юлия, ти ме спаси“, написа той в Instagram.

Последната му публикация в Instagram преди смъртта му беше съобщение за Свети Валентин, един от многбройните изрази на любов. 

Публичният роман на двойката допълнително подчертава разликите между Навални и Путин, който е разведен и според сведенията е имал няколко любовници и извънбрачни деца, но е изключително потаен относно личния си живот.

Всяка възможност Навалная да остане далеч от общественото внимание беше унищожен, след като Алексей беше отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ през лятото на 2020 г. Тя стоически оглави кампания за освобождаването на Навални от болницата в Омск, за да бъде транспортиран в чужбина за лечение, изправена пред медиите и измъчвайки местни медици и мистериозни мъже в цивилни дрехи, вероятно изпратени от Кремъл, за да прикрият отравянето.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол нарича Юлия "принципна и безстрашна" и коментира че върху нея ще има огромен натиск.

"Навални не би могъл да има по-добър партньор в живота от Юлия Навална. Тя споделя неговите убеждения, неговата смелост, неговото безстрашие", казва Макфол пред американската мрежа NBC. „Тя отглежда и осигурява защита на двете им деца по начин, който предизвика дълбоко възхищение сред привържениците на демокрацията в Русия. Без съмнение Юлия спаси живота на съпруга си“, коментира още той.

Никога не се отпускай

„Основното чувство, което имах беше, че не трябва да се отпускам, да показвам слабост“, каза Навалная по-късно на руския журналист Юрий Дуд в интервю в YouTube от Германия. „Ако аз се отпусна, всичко ще се срути."

Тя продължи да описва въздействието на политическата кариера на съпруга си върху семейството им, включително следенето им, набезите в дома им и замразяването на банковите им сметки. Според разследване на отравянето на Навални от Bellingcat, самата Юлия дори е претърпяла отравяне два месеца преди Навални да се разболее. Разследващите журналисти подозираха, че това е по-ранен, неуспешен опит да се стигне до лидера на опозицията.

Но Навалная каза на Дуд, че продължава да подкрепя съпруга си и смята, че „няма да е добре, ако той се откаже по средата“. Стоейки до нея, Алексей се пошегува, че тя е „по-радикална“ от него.

След като се възстанови обаче, Навалная се върна към ролята си на домакиня. 

В наградения с Оскар документален филм „Навални“ тя е изобразена да излиза на разходка и да храни магарета със съпруга си, докато дъщеря им Даша е тази, която помага на Навални да записва Tik-Tok видеоклипове за своите последователи. Но стремежът на Юлия към нормалност отново беше прекъснат, когато Алексей беше арестуван на летище Шереметиево при завръщането си в Русия в началото на 2021 г. Поддръжниците на политика похвалиха самообладанието ѝ, когато тя целуна съпруга си за довиждане на паспортната проверка, преди да бъде отведен.

След като Навални беше подложен на все по-сурови условия в затвора, през последната година Навалная стана все по-видима на международната сцена. Тя изнесе реч през март миналата година на Оскарите и последно в Мюнхен, само часове след като научи за смъртта на съпруга си. Вероятно усещайки потенциала на Навалная, руските държавни медии и социални медии отдавна се стремят да я игнорират или очернят. Сред историите, които се разпространяват за Навалная, са съобщения за романтични връзки, че баща ѝ е агент на КГБ и предполагаемото ѝ германско гражданство (всички от които са развенчани).

Следващата цел на Путин

Всяко нейно публично представяне беше подложено на интензивен контрол в контролираните от руската държава медии, като коментаторите я обвиняваха, че е твърде весела или действа по заповед на ЦРУ. 

„Тя показа голяма смелост, защото е ясно, че ще бъде следващата мишена за клеветническите кампании на Кремъл“, каза Любов Собол, адвокат и дългогодишен служител на Навални в изгнание в Берлин. "Ще се опитат да я пречупят." 

Най-близките съюзници на Навални в понеделник изразиха подкрепата си за Навалная, като Иван Жданов написа, че тя е „встъпила на мястото му [на Алексей]“. 

„За нея винаги е било важно децата да си останат деца, домът да си остане дом, а семейството да си остане семейство“, каза Ведута, съюзник на Навални. „Сега [след смъртта на Навални] тя няма избор. Те са едно цяло, тя никога няма да отстъпи или да предаде идеалите му.”

Но Татяна Становая, старши научен сътрудник в Центъра за Евразия Карнеги Русия, прогнозира, че обикновените руснаци може да са по-скептични.

„Ще бъде трудно за нея да пробие до руската публика заради образа ѝ на човек, който не е просто привърженик на либералните западни ценности, а фигура, използвана от Запада, за да свали Путин“, каза тя. „У дома в Русия, това е нейното проклятие.“

Тя също така предупреди, че сравнението с Цихановская може да не работи в полза на Навалная, тъй като беларуският политик в изгнание се смята за безсилен по същество. 

Навалная трябва да обуе прекалено големи обувки. За разлика от съпруга си обаче, тя в момента е извън Русия, което я поставя извън обсега на Кремъл. 

„В известен смисъл Навални сега се е превъплътил в жена си, но за разлика от Навални, тя не е в Русия“, каза Становая. „За руския режим, разбира се, това е доста лоша новина.“

Юлия Навалная: Главното, което можем да направим за Алексей, е да продължим да се борим

Един мъртъв критик и параноята на един диктатор