Няколко месеца преди местните избор четирите основни играчи за кметския стол вече са ясни. Иван Тотев ще се бори да запази мястото си в битка със Славчо Атанасов, Здравко Димитров и Дани Каназирева.

От големите партии все още кандидати не са изкарали само БСП и Реформаторския блок. Първите обаче са насочили вниманието си към местата в Общинския съвет, а вторите вероятно ще подкрепят някой от изброените имена по-горе,в замяна на подкрепа за районни кметове.

Общото между четиримата кандидат-кметове са нарича ГЕРБ. Оказва се, че всеки един от четиримата е имал взимане-даване с партията на Бойко Борисов в даден момент от политическата си кариера.

За Иван Тотев е ясно – той е човекът на ГЕРБ в момента и единствената кандидатура на партията за кмет на Пловдив под тепета. Поради тази причина Здравко Димитров е напът да бе изключен от партията – несъобразяване с морала и принципите на ГЕРБ, тъй като дръзнал да се опълчи на единомислието сред партийните редици.

Двамата бяха районни кметове по едно и също време – Иван Тотев в „Източен”, а Здравко Димитров в „Западен”. Това бе само преди 6 години, а ГЕРБ тогава поддържаше други двама от обявилите се за кандидат-кметове – Славчо Атанасов тогава като градоначалник и Дани Каназирева като общински съвет именно от партията.

Атанасов бе издигнат за кмет от коалицията ВМРО – ГЕРБ, благодарение на което той стана градоначалник. Дани Каназирева пък бе една от учредителите на местната структура на герберите под тепетата .

След като дойде време разделно за ГЕРБ и ВМРО в Пловдив,  Атанасов вкара БСП във властта, и те управляваха повече от две години, с поддръжката на друг виден партньор на Иван Тотев в момента – Георги Титюков.

Дани Каназирева пък бе изключена от ГЕРБ, след като се обяви против одържавяването на Окръжна болница.

Следва и логичният въпрос защо тези хора са избрали ГЕРБ? Дали защото споделят общи ценности и идеали с партията, или просто са го виждали като трамплин? Ако се запитат всички по отделно, те със сигурност ще кажат първото, а след това щя обяснят, че действителността в партията била различна от идеалите, които проповядва.  Всъщност всички те са го казвали, при разлъката им с бойковата партия.

Това пък от своя страна означава, че фаворитите за кметския стол  имат сходни виждания и идеи в политиката, които искат да приложат. Това несъмнено превръща битката за кметския стол в сблъсък на личности, а не на идеи. А при такъв сблъсък обичайно се стига до удари под пояса и изкарването на мръсни ризи. Досега всички призоваваха за позитивна кампания, но дали в действителност ще бъде такава? Ще разберем след месец, когато политическите страсти ще бъдат още по-изострени, а залогът още по-голям.   

Благовест Андонов, TrafficNews.bg