Дубай-перлата в короната на Арабските емирства.  Известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове, той се е превърнал в топ дестинация на бохемите, както у нас, така и в чужбина. Дубай е ярък, многолик и космополитен град, разположен върху сините води на южния залив и златните пясъци на пустинята. 

От едно рибарско селище в средата на пустинята, Дубай днес очарова селият свят с гигантски небостъргачи, изкуствени острови и хотели на самият бряг на морето.

Не един или двама пловдивчани са посетили перлата на емирата. Дубай през последното десетилетие се превърна в най-желаната туристическа дестинация. Горещият но сух климат, смекчен от бризовете от Арабския залив, чарът на мистичната пустиня, страхотните плажове и шанса да се докоснете до арабската култура, докато се наслаждавате на западните удоволствия, са само част от неустоимото изкушение.

Туроператорски агенции са залели страниците си с оферти, от коя до коя по апетитни. Но какво е всъщност Дубай за един турист. Ще ви разкажем преживяванията на една пловдивчанка в топ дестинацията.

Верджиния е пътувала през ноември. Още с кацането й на летицето е била погълната от Дубай. И макар в началото да са били стресирани от рязката разлика във времето, то първото впечатление на най-важно. Европейците са се чувствали некомфортно от факта, че навсякъде около тях ги заобикалят жени с бурки и мъже с в дълги бели роби.

Както казахме първото впечатление е най-важно, та да видим какво е впечатлило пловдивчанката. Тя разказа, че най-интересни са били работниците по строителните обекти. Мургави мъже  неуморно денонощно се трудят. Още с влизането си емирството се забелязват емблематичните сгради на Бурдж ал Араб и Бурж Халифа. 

Верджиния съветва всеки, който е решил да посети Дубай е да приготвите леки летни дрехи, но и да не забравите яке, необходимо вечер. Трябва да се внимава с дрехи, които разкриват прекалено много от тялото и може да се сметнат за провокативни. На определени места гостите на държавата и в частност жените трябва да покриват главите си.

Алкохолът е позволен в ресторантите и баровете на хотелите. На ресторантите извън хотелите е забранено да сервират алкохолни питиета.

Впечатление правят луксозния автопарк. Ламборджините, ферарита и бентлита са най-често срещаните коли, които с висока скорост преминават покрай туристите.

Естествено погледите на европейците са приковани от местните жители. Няма жена, чието лице и тяло да бъде открито. Под хаджибата обаче се показват последните модели на водещи световни брандове. От нея се носи скъп парфюм, под черната й се виждат последен модел обувки на Прада, в ръката си носи чанта на Долче.  Мъжете – облечени с дълги бели дрехи.

В Дубай местните са малко,но са богопомазани, държавата или по-скоро шейха им подсигурява всичко, образование,здравеопазване,финанси, дом. Родиш ли се в Дубай,считай че живота ти ще е златен. Но пък това не е толкова просто!

Само дете от баща емират и майка емиратка има правото да получи статут на емират. Ако майката или бащата не е с този произход,тогава много от правата на истински емират се губят.

Тези хора не работят, те имат слуги, те живеят в невероятни къщи, точно като в една истинска арабска приказка. 

Та да се върнем на местата, които задължително да посетите. Няма най-хубава забележителност или екскурзия,всички са уникални!  Всяка имя своите емоции,всичко си заслужава да се види, разказва пловдивчанката.

Безспорно едно от най-незабравимите изживявания е сафарито в пустинята. Туристите имат две опции за прекосяването на пясъчните дюни-с камила или с високо скоростен джип. На това място, човек се чувства слаб пред мощта на пустинята, невеж пред мъдростта на природата и беззащитен под гаснещите лъчи на слънцето, казва Верджиния.  В средата на пустоща находчивите араби са направено бедуинско селище, в което може да се видят традиционни танци и да се похапне барбекю под открито небе.

Екскурзия до  Абу Даби

Абу Даби е забележителен град, спретнат, ефективен и приятен за живеене, който омайва със спокойствието на белите пясъци и луксозните сгради.  Безспорно първенството в архитектурно отношение се държи от прочутата джамията „Шейх Зайед.  Ако искате да преживеете нещо уникално, в Абу Даби може да плувате с делфин. И макар атракцията да е скъпа, то преживяването не може да се опише с нищо друго.

Феновете пък на високата скорост не могат да напуснат Абу Даби преди да посетят „Ферари Уърлд“, най-големият в света закрит тематичен парк, подслонен под купол, в познатите цветове на „Ферари“. Там може да видите всички модели коли и да вдигнете адреналина на макс на най-скоростното влакче в света.  

 Снимка на Вера Ваклинова.

Верджиния съветва, че непременно трябва да се посети  изкуствения остров „Палмата“, през „стъблото“ до емблематичния хотел Атлантис. С „абра“ -традиционна дубайска лодка може да се впусните по каналите и да видите отблизо 7-звездния хотел Бурдж ал Араб. Той има форма на платно. Това е всеизвестен факт, но интересното е, че задната страна е забранена за снимане. Причината-основите му образуват огромен кръст. Да, кръст в мюсюлманска държава е лека смущаващо за местните. Преди време хотелът е бил изрисуван и върху номерата на такситата, но заради християнския символ е бил премахнат.

Пловдивчанката споделя и друг интересен факт. В Дубай прясната вода е мит. В хотелите никога не трябва да се пие вода от чешмата, а само бутилирана.

Ако искате да се почувствате звезда, непременно трябва да посетите главната алея JBR. Това е улицата,  през която емиратите минават с най-луксозните си коли,  за да се покажат. От вътре е възможно  да се покаже и някой жив тигър.

Кулминацията на всяко посещение в Обединените Арабски Емирства е изживяването да се изкачите на върха на най-високата сграда в света. Панорамата от терасата на 124-тия етаж ще открие пред вас изумителни хоризонти. Изкачването започва от приземния етаж на Дубай Мол, по някой от 57-те асансьора в сградата, които се движат със скорост от 18 метра в секунда.

Верджиния споделя за финал, че всеки който иска да се почувства като в приказката за Аладин, то непременно трябва да посети Дубай.