През август ст. комисар Димитър Балев пое щафетата в Областната дирекция на МВР от Петър Тодоров, който само за няколко месеца се изкачи от по йерархичната стълба от началник на районно до главен секретар на министерството. Само три месеца по-рано пловдивската полиция бе разтръсена от грандиозен скандал. При операция на Вътрешна сигурност и Окръжна прокуратура бяха задържани началникът на Трето районно управление Самуил Хаджиев, други 7 служители са отведени за разпит, арестувани бяха и 5 цивилни лица.  Разследването показва, че „наказателният отряд” на Хаджиев е извършил серия сериозни престъпления – отвличане, изтезания, кражби, прикриване на престъпления, изнудване и др. 

За разлика от предшествениците си, които дойдоха от външни дирекции, Балев има над 20 години стаж в Областната дирекция. През 2000 година той е завършил Академия на МВР и е назначен на работа във Второ РУ Полиция – Пловдив. В периода 2005 – 2010 година е служител в регионалното звено БОП. След това оглавява сектор Криминална полиция в Трето районно управление в Пловдив. След това поема  РПУ Труд, а после се връща като началник във Второ районно. Награждаван е многократно. 

-Г-н Балев, колко време смятате , че ще останете на този пост?

- Кратко! 

- И затова кратко време смятате ли да предприемете структурни и кадрови реформи в Областната дирекция?

- Да, смятам. Надявам се на колегите, на които съм предложил ръководни постове, да се съгласят. Наясно съм защо имат резерви, но ми се иска да променят мнението си. В КАТ вече има нов ръководител, в Икономическа полиция също направих промени. Има и други възлови постове в дирекцията, на които смятам , че трябва да има нови честни и почтени ръководители. Относно структурата също смятам, че трябва да бъде оптимизирана и в тази връзка изготвят съответните предложения до министъра на вътрешните работи. Ако бъдат одобрени, ще направя реформа. не виждам , например, какъв е смисълът, в Пловдив да има 7 отделни отдела Криминална полиция - един централен и 6 по районните. Това в много случаи води до размиване на отговорност. 

- В пловдивската дирекция винаги е имало наплив за началници. От думите ви, обаче съдя, че този път изпитвате затруднения при намирането на кадри? На какво се дължи това?

- Не съм казал , че няма желаещи. Има доста, но според мен не са подходящите. Достатъчно време работя в пловдивската дирекция и познавам и хората, и качествата им. Знам, че и те си задават въпроса, с който започнахте интервюто. Но искам да напомня, че само времето е вечно. Ние сме за малко на тази земя и затова всеки един ден трябва да бъде използван максимално и ползотворно!

- Кое от направеното до тук през тези месеци, отчитате като  успех?

- На сегашната позиция съм назначен от четири месеца и мога да подчертая, че приемам изключително сериозно и отговорно тази длъжност. Все пак пловдивската дирекция на МВР е втора по големина в страната и се очертава като една от най-натоварените по отношение на борбата с престъпността и закононарушенията. Именно затова съм доволен, че познавам отпреди дейността й и същевременно съм благодарен на възможността отново да работя с колеги, отдадени на професионализма и желанието да изпълняват честно и достойно дълга си към обществото.

Отчитам като положителна промяната, която успяхме да осъществим през този кратък период със структурната и кадрова реформа в отдел „Икономическа полиция“. И най-важното е, че резултатите не закъсняха и служителите само за последните три месеца направиха няколко много добри реализации. Припомням ви за пресечените незаконни схеми за издаване на фалшиви „зелени сертификати“, за присвояване на милиони левове от субсидиите за градски транспорт в Пловдив и в Асеновград, за изпиране на пари, придобити чрез търговия с безакцизно дизелово гориво и чрез интернет измами, за източване на пари от банкова сметка на търговско дружество.

- Кои са петте най- важни реализации на областната дирекция през 2021 година?

- Към посочените по-горе успехи мога да добавя и други по различните направления на дейност. Сред тях са случаят на приготовлението за убийство, което бе разкрито от колегите от отдел „Криминална полиция“, съвместно с ГДБОП, както и  иззетите над 22 килограма марихуана във Второ РУ.

Особено съм доволен, че и по отношение на отминалите избори дирекцията се справи много добре и на територията на Пловдивска област не бяха допуснати закононарушения и най-вече - търговия с гласове и опорочаване на вота.  

 - При кои видове престъпления регистрирате спад и при кои покачване? Какъв е процентът на разкриваемост ?

 - Относно статистическите данни за престъпленията, през тази година отчитаме спад в броя на регистрираните, в сравнение със същия период на 2020 г. За 2020 г. са регистрирани 6438 бр. престъпления, а разкрити са 3109 бр. с  процент на разкриваемост 48%

За 2021 г. са регистрирани 5719 бр. престъпления, а разкрити са 2908 бр. с процент на разкриваемост 51%. Отчита се увеличение в процента на разкриваемост на регистрираните престъпления в областната дирекция за 2021 г. с три пункта, както и по двете направления на дейност - по криминална линия - 54% , което е с два пункта по-висок процент на разкриваемост от същия период на 2020 г., по икономическа линия - 34% разкриваемост , при 25% през 2020 г..

Забелязва се тенденция на лек спад в интензитета на регистрираните тежки криминални престъпления против личността в сравнение с 2020 г. В ОДМВР Пловдив с най-голям интензитет са регистрираните кражби, както и  престъпленията свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества. Но броят и на двата вида престъпления е по-малък в сравнение с миналата година.

Увеличение се наблюдава само при регистрираните противозаконните отнемания на МПС /+7 бр./ в сравнение с 2020 г. Традиционно висока е разкриваемостта при престъпленията свързани с наркотици, противозаконните отнемания на МПС и грабежите, независимо, че при последните се наблюдава лек спад в процента на разкриваемост в сравнение с 2020 г.

Ниска остава разкриваемостта при измамите.

По-малък е броя на регистрираните случаи на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества в сравнение с 2020 г. /за 2020 г. 947 бр., за 2021 г. 908 бр./. 

Забелязва се спад и в регистрираните през 2021 г. престъпления свързани с акцизи /за 2020 г. – регистрирани 206 бр., разкрити 172 бр., за 2021 г. – 150 бр., разкрити 135 бр./ в сравнение с 2020 г. Разкриваемостта се е увеличила с 6 пункта и през 2021 г. е 90%.

- Какво показва статистиката по отношение на пътния травматизъм?

- Що се отнася до пътнотранспортната обстановка на територията на областта – за периода от 01.01.2021г. до 15.12.2021 г.  са регистрирани 699 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 34 от участниците в тях, а други 888 са с различни наранявания. В сравнение със същия период на предходната година, налице е намаление в броя на загиналите с 2, но има увеличение при ПТП с 16 и при ранените с 29.

Тук трябва да подчертая, че за намаляване на пътния травматизъм дирекцията също взема всички възможни мерки. Очакваме съвсем скоро да бъде възстановена възможността и патрулните полицаи да извършват проверки по ЗДвП, което би трябвало да допринесе за дисциплиниране на нарушителите и намаляване на произшествията като цяло. Използвам поводът да напомня,  че завишеният контрол и превантивната дейност от страна на полицията не биха имали полза, ако и самите участници в движението не се отнасят отговорно към собствения си живот и здраве.

 - Ако се реализират намеренията на новия министър на електронното управление за облекчаване на процедурата за регистрация в КАТ, смятате ли че е възможно, част от кадровия състав да бъде пренасочен към пътния контрол?

- При реализация на намеренията на министъра на електронното управление ще отпадне необходимостта от определен брой служители, които да извършват чисто административни дейности, и в този случай задължително те ще бъдат пренасочени за изпълнение на задачи, свързани с пътния контрол.

- Направени  ли са промени в организацията на работа на дирекцията, които да изключват прецеденти като този в Трето районно, където част от служителите работиха в разрез с процедурите и Етичния кодекс?

- Относно промените, които направихме в организацията на дирекцията мога да посоча това, че се стараем да се провеждат честни и прозрачни конкурси за назначаване, преназначаване и израстване на служителите. На ръководни позиции се определят доказали се служители с професионален опит и необходимите морални качества, лоялност към службата и държавата, ползващи се с уважението на колегите си и без зависимости от политически партии и икономически субекти.

Засилено е взаимодействието с дирекция „Вътрешна сигурност“, като и при най-малко съмнение за нарушаване на закона от страна на служител, незабавно ги сигнализираме писмено. Най-отговорно подчертавам, че в мое лице дирекция „Вътрешна сигурност“ имат човек, който в пълна степен ще съдейства при разследването на такива случаи. В допълнение – предстои да стартира организация ежеседмично  началниците на всички подразделения да ми докладват придобитата информация по  линия „корупция“.

 - С какви проблеми ви търсят хората в приемния ви ден?

- От много седмици в приемния ми ден няма желаещи граждани да ме посетят. Надявам се, че това се дължи на добрата работа на колегите, в резултат на която хората се чувстват по-сигурни. По мое мнение най-добрата оценка за нашата дейност е доверието и уважението от страна на обществото и подобряването на резултатите не е въпрос на статистика, а на качествена работа от страна на полицията.

  -  Вашето пожелание към пловдивските полицаи за новата 2022?

В навечерието на коледните и новогодишни празници преди всичко искам да благодаря на колегите, които съвестното и професионално изпълниха служебните си задължения през изминалата година, независимо от трудностите и предизвикателствата. В редиците на пловдивската дирекция на МВР има много достойни хора и съм убеден, че и занапред всеки един от нас ще даде своя принос в общия стремеж за издигане на авторитета и престижа на полицейската професия.

Пожелавам на всички 2022 година да положи едно добро начало на благоприятни промени и успешни начинания, да бъде изпълнена със здраве, просперитет и благоденствие!