Гореща лятна нощ в центъра на Пловдив. Жегата е убийствена – лепкава и задушаваща, като температурите са на нива, каквито държат само през деня в други градове от китната родина. Да се спи на климатик, както знаем, в никакъв случай не е препоръчително, освен ако човек не си проси пневмонията и не иска да се види по спешност с личния си лекар.

Какво ти остава? Да отвориш широко прозорците и да „пуснеш Юндола” в спалнята си. Така положението става някак търпимо, вече не ти се иска да се преместиш в хладилника. Центърът на Пловдив не е особено шумен – няма заведения, от които да се вдига непоносима глъч, като само някоя заблудена група пияници може да те поздрави с песен.  Човек си заспива спокойно с надеждата да е бодър, когато стане за работа на следващия ден…

И тогава започва блъскането. Тряскането. Хаосът! Метал се удря в метала, трополенето и бръмченето са такива, все едно танкове минават по улицата, а на всичкото отгоре се чуват и неразбираеми викове. Шумът е толкова силен, сякаш се случва в съседната стая, макар реално звука да е от улицата няколко етажа по-надолу. Служителите на ОП „Чистота” са дошли с камиона си, за да съберат боклука и да посекат сладкия ти сън като едни своеобразни фредикрюгъровци!

Напипваш телефона в тъмното, поглеждаш дисплея и се оказва, че е около 3 и половина през нощта. Псуваш няколко пъти, затваряш прозореца и решаваш, че по-добре да ти е жега, отколкото да не можеш да спиш. Но сънят ти и без това е отишъл по дяволите. Следващата нощ упражнението се повтаря, защото отново е 40 градуса и отново не ти се хваща пневмония.

Това не е измислена история, а ежедневна реалност щом се стигне до изпразването на контейнерите за смет. Предполагам, че не само в центъра, но и в други квартали на града. Живея близо до Кукления театър, на метри от малката Главна, и тази сцена се е случвала многократно през това лято. Изборът е ясен – жега или шум. А понякога човек просто забравя, ляга си с отворени прозорци и едва след като Третата световна навън го събуди се сеща каква грешка е направил.

Шумът при прибирането на боклука достига абсурдни нива през нощта. Не знам дали проблемът е в машините, които се ползват за целта, дали е в старите метални контейнери или пък в метода на работа. Работниците не са виновни – хората си вършат работата, макар че подвикванията посред нощ са нещо, което може да бъде спестено.

Всичко това обаче би трябвало да остане в миналото. От общинското предприятие „Чистота” съобщиха, да не повярва човек, че сметоизвозването в Пловдив ще бъде преместено от малките часове на нощта в светлата част на денонощието. Това ще стане от следващата сряда, 16 август, и с това се очаква на среднощното събуждане на хиляди пловдивчани да бъде сложен край. Лично аз приветствам тази мярка след толкова много неприятни събуждания и още толкова псуване. Струва ми се обаче, че промяната е малко закъсняла, с оглед на това, че лятото вече мина и скоро отново ще дойде времето на затворените през нощта прозорци.

В информацията, пусната към медиите, са посочени рисковете, които сметосъбирането през деня може да породи – силна миризма от бързо развалящи се продукти в контейнерите, затруднения в трафика, докато камионите, събират боклуците, и т.н. Сякаш се опитват да ни изплашат, че така ще е по-зле и всички ние, потърпевшите, сме виновни, ако сме надигнали глас и сме се оплакали от един прекъснат сън.

Признаваме си, спи ни се! Но не трябва да бъдем плашени с други евентуални проблеми от смяната на часа на сметосъбирането. Просто трябва да се пробва друг вариант, да се види дали работи и какво е решението. Защото в момента проблем има.