На 3 март ви срещаме с 36-годишния Ивайло Дамянов, един пловдивчанин, който от години е направил своя избор - да живее далеч от България, а именно в Германия. Несвойствено за традиционния емигрант, той не само че не се отказва от родината си и не е апатичен към случващото се тук, но и основава един амбициозен проект, който кръщава "Будни за България". Като всеки човек, в крак с новите тенденции, той поставя основите на каузата чрез едноименна фейсбук група. 

В нея разчита да намери, запознае и обедини трансгранично, хора с морал и етика. Хора, които ще работят в симбиоза и единение за добруването на народ, над ясна визия за бъдещето на България. Създателят вижда тази мисия през инициативи за “Възраждаме българското село” и “Възраждаме българския дух”.

Грандиозният фотофиниш в средносрочен план е да се излъчи делегат и на символната дата 6 септември да се проведе събитие, озаглавено гръмко "Велико народно събрание без жълти павета". Партия няма да създаваме, ще се борим за активно самоуправление на местно ниво без партии, категоричен е Ивайло. 

След такава заявка, обаче се пораждат множество въпроси. Какво представлява платформата, какви са целите и амбициите на това начинание и за събранието без жълти павета, решихме да попитаме лично инициаторът Ивайло Дамянов:

Как се зароди идеята за създаване на инициативата?

Апелирах няколко пъти, с видеа във фейсбук, за обединение на българския народ над ясна визия за бъдещето ни в Родината. Така създадохме групата “Будни за България”, която за 8 месеца вече нарасна с близо 10 000 човека. За тези 8 месеца проведохме много срещи в България и в чужбина, на които обсъдихме всичко като проблематика заедно с възможностите за реформи които имаме за България. Обсъждайки вариантите за промяна в България, сравнявахме работещите модели в чужбина от близо, като примери, тъй като повечето сме емигранти в тази група, както и аз самият. В групата има изключителни личности и специалисти в почти всяка сфера. Всяко мнение и съвети са изключително необходими и се надявам активността в групата да става все по-сериозна.

Какви са основните приоритети и цели на "Будни за България"? 

Крайната ни цел е смяна системата на управления в България, а защо не и формата, след като народа го иска. Ние сме против тази партийна система. Искаме мажоритарен вот без партии, който да издига качествените българи на отговорните позиции. Искаме електронно правителство и гласуване. Искаме да развиваме собствената си държава, както виждаме че го правят развитие страни. Писна ни да гледаме некадърници на власт!

През каква юридическа и организационна форма виждате реализирането на инициативите? 

Пътя по който тръгваме, за да постигнем крайната цел, е труден и тесен но единствен според нас - битка на местно ниво. Ще работим, за да популяризираме и развием пазара на селското стопанство, животновъдството и туризма в България, който се развива в малките населени места. Започнахме работа по електронна платформа, която няма аналог нито в България нито в света като мащаб. Финализираме концепцията и много скоро ще стартираме официално кампанията по инициативата, с презентация и пресинформация в социалните мрежи. Решихме да легитимираме обществената си дейност понеже единствения инвеститор за финансиране, на което разчитаме, е българския народ. В момента тече анкета и хората в групата ще решат под каква юридическа форма ще се регистрираме с името Будни за България. Партията се изключва като вариант защото пак подчертавам - ние ще се борим срещу партийната олигархия в България и тяхната порочна система.

Кои са основните действия, които ще предприемете? 

Основните действия които ще предприемем са на местно ниво. Има 28 области в България, във всяка една област има прекрасни хора и живи места, за които си струва да се борим всички заедно. С първия модул, в електронната платформа ще отразяваме като медия, точно такива места за да придобием представа какво е актуалното състояние на стратегическите и атрактивни малки населени места в България. В последствие, последователно, ще развием всичките седем модула в сайта и ще работим за неговото развитие в пълния му обем, до като не изземе изцяло функциите на неработещата държавна власт!

Как виждате заложеното "изявление" на ваш делегат и събитието "Велико народно събрание без жълти павета"? 

“Велико народно събрание без жълти павета” е събитие, което има за цел да ни обедини над няколко фундаментални точки за реформи в българската държава. Ще се проведе на 6-ти септември в Пловдив. Делегата просто ще прочете точките, които ще са изготвени като дневен ред за ВНС и ще аргументира тяхната фундаментална значимост за доброто бъдеще на България. Следващата стъпка е подготовка за пълна и постоянна блокада на цяла София. Този натиск ще има за цел да принуди властта, чрез ВНС, да гласува дневния ред с реформите, над които се е обединил българския народ.

Това значи, че ще призовете сънародниците ни, споделящи идеологията на „Будни за България“, да излязат на протест и на самите жълти павета?

След като будните българи се обединят над няколко основни точки за реформи в държавата, ще призовем целия български народ, да притиснем властта в един последен, общонароден, масов протест на жълтите павета. Статуквото ще бъде принудено да приложи волята на българския народ.

И накрая няколко думи за теб?

За себе си не обичам да говоря. Не търся слава и лични облаги. Давам всичко от себе си защото обичам всичко българско и искам да си върнем Родината. От 22-годишен периодично съм емигрирал и съм се прибирал в България. През 2013 година бях един от организаторите на протестите в Пловдив, делегат по националните срещи и основател на Движение граждански контрол в Пловдив. Участвахме на избори тогава, но без успех. Беше грешка, но този период от живота, ми даде безценен опит, който ми е изключително полезен сега когато някой предложи да правим партия.

Фейсбук групата има успех защото важните решенията се взимат с гласувания и обсъждания от всички. Много хора ме възприемат като лидер на групата, в което няма нищо лошо защото така сме устроени като хора, но възприятието ни за лидер е изкривено. Според мен, наред с всички всеизвестни качества, лидерът, трябва най-вече да дава възможност да се чува гласът на хората и да се вслушва в тях, когато изразява обществена позиция. Дали успявам да го правя, не знам, аз съм твърде самокритичен за да си дам самооценка. Предполагам ми се получава на моменти, щом продължаваме и се развиваме.

Обмисляш ли да се върнеш в родината?

Всеки ден се събуждам с мисълта за семейство, близки и приятели в България. Боли ме и ще се боря до край за Родината, независимо в какви обстоятелства се намирам. Но не бих се прибрал с жена ми, преди народа да се обедини над ясна алтернатива за промяна в България. Чакам дъщеря и искам нейното бъдеще да не бъде белязано от политическият мраз, който властва над България в момента.