Има истории, които будят смях, а иначе не са смешни. Наскоро в Русе един пациент на болницата със счупен крайник се подпали с цигара в леглото и получи обгаряния. Дотук нищо смешно, но като чуеш, че в клиниката по изгаряния го е лекувал д-р Тютюнджиев, малко нещо смешно ти става. От години събирам колекция от имена на истински хора с истински професии, които пак те карат да се усмихнеш. Например Клюнков- директор на яйцебаза, майор Куршумов от полицията в Пазарджик, майор Занданов от затвора в Пазарджик, доктор Кръшков- АГ специалист. Последното ми попълнение беше Пол Маца, един от най-известните фелинолози в света, с други думи казано- професор по котки. Съвпаденията явно впечатляват мнозина, затова се обърнах към приятели в социалните мрежи, за да споделят и те своите открития. Оказаха се не едно и две, хората са ги запомнили.

Животът, както знаем, е най- добрият сценарист. Точно той е събрал на едно място в едно поделение навремето двама старшини, които враждували открито. Единият се казвал Гонев, а другият- Тичев. Това нарочно не можеш да го съчиниш.

Кой знае какво са мислили родителите на момиченцето, кръстено навремето Чайка, но фамилията му Бележкова вече го прави роден нотариус, какъвто е и досега. Наред с Клюнков от яйцебазата, стои д-р Конев, шеф на конна база. Как другояче да се казва лекар, който работи в Център по кръводаряване, освен...д-р Шуртянов. Мястото на д-р Въгленов, разбира се, е в клиниката по изгаряния, където си работи, а преди години директор на Пожарната в Димитровград е бил...Пожарлиев.

В София има адвокат с името Темида Балканска, а доскоро шеф на Зооветеринарния комплекс в Пловдив беше д-р Дулев, когото всички, разбира се, за по-кратко наричаха д-р Дулитъл. Сред докторското съсловие има доста попадения.

Специалист по УНГ е д-р Ушев. Д-р Дяволов е началник отделение “Високорискова бременност” в Клиника “Майчин риск”, а д-р Факирова е патоанатом. В този случай да бяха си разменили специалностите...На място си е, обаче, стоматоложката д-р Гърчинкова- особено като застърже бормашината в устата. Ако се налага да се оперираш, като нищо може да легнеш под ножа на столичния хирург д- р Ножаров.

Приятел се сети за чистачка с гръмката фамилия Енергиева, счетоводителка Дида Финансова и ветеринарен лекар д-р Котаков. Един от популярните катаджии в Сливенско се е казвал Друмчо Друмев.

Сред адвокатското съсловие, пък, има поне двама Купенови, но по-интересна е комбинацията, която помни Мариана Евлогиева- "Купенов Проданова". Ако си решил да купуваш или продаваш имот, къде другаде да идеш.
Подобни съвпадения между имена и професии навяват на мисълта, че хората са имали в рода си някой дядо, който вече е предопределил професионалната им насока. Как иначе ще се образуват фамилии, които не идват от лични имена. Без претенция за научна обосновка, тези хора би трябвало да имат призвание по ген. За това говорят имената им. И всички те са съвсем истински, на хора сред нас или от близкото минало. При някои жени пък, които държат да запазят фамилията си, прибавяйки новата с тире, се получават доста смешни съчетания. Така например преди години една пловдивска синоптичка вече се подписваше Масларова- Мекикова.

 

Иначе интересни и смешни фамилии колкото искаш. Когато през 1979 година излетя първият ни български космонавт, много набързо му смениха фамилията преди полета. Иванов е бащиното му име, фамилното му е Какалов, а на руски това звучи позорящо. На тоя принцип в още по-ранни години в Българската армия се извършва един своеобразен възродителен процес- офицерски фамилии, които са двусмислени и карат хората да се усмихват, биват сменени. Така генерал- майор Динчо Дупенов става генерал Велев, а след него сменят с бащините имена фамилии като Куртаков, Бърборков, Чутурков, Юрганчев, Колипатков, Катъров, Сланинков.