След поредната „структурна” реформа в МВР отделът за Борба с организираната престъпност /БОП/ - Пловдив вече носи името „Отдел -11”. Структурата, която до този момент обединяваше антимафиотите от Пловдив, Пазарджик и Смолян в отдел "Централен", вече е с ново име, но без началник. Седмица след преструктурирането, последният началник на БОП- Пловдив Димитър Александров е уволнен, а мястото засега е вакантно.  Както TrafficNews съобщи , в края на февруари почти целия наличен състав на сектора е бил преназначен в специално създадена нова структура. Извън "борда" са останали досегашният началник Димитър Александров и още неколцина служители. На тях са им предложени работни места извън антимафиотското звено. Александров е отказал предложеното му място в районното във Враца и е бил освободен със заповед на министър Иван Демерджиев. Антимафиотът твърди, че причината за неговото отстраняване са серия разработки по линия контрабанда на акцизни стоки, в които са замесени лица от престъпния контингент, близки до управляващите.

Освобождаването на Александров е по сценария, по който  в ОД МВР -Пловдив бе закрита длъжността началник на „Човешки ресурси”. Това стана след като кадровикът Траян Тодоров получи предложение да освободи стола си за бившия директор Димитър Балев, който искаше да напусне директорския пост, но не и системата. Тодоров, който има 20 години стаж, получил  „неприлично предложение” да стане съветник на главния секретар или да премине на по-ниска длъжност, но отказал. След като излезе в болнични, се наложи длъжността му  да бъде закрита.  Междувременно бе открита нова, за да може Балев да бъде назначен. "Новата" длъжност обаче е закрита само преди два месеца със заповед на предишния министър Бойко Рашков, който я съкращава във всички 28 дирекции. За да го отстрани, ръководството на ОД МВР  - Пловдив съкращава длъжността началник – сектор „Човешки ресурси”  и създават длъжност началник на отдел "Административен", която е безпредметна в системата на МВР. След като бе освободен от работа, Александров също се съгласи да коментира уволнението си пред TrafficNews.

- Защо се оказахте извън МВР след проведената структурна реформа?

- След като бе направена новата структура, аз пуснах заявление за новата длъжност, но то не бе прието. Предложиха ми място във Враца, което аз отказах и министърът ме уволни. На практика преструктуриране няма. Реформата се състои в смяна на името, без да има някаква промяна във функционалността на отдела.

- Какъв е смисълът на това сложно административно действие?

Това се прави единствено, за да може да се смени ръководството на БОП – Пловдив. Всички служители, с изключение на трима колеги, бяха преназначени в „Отдел 11”. Аз персонално  явно съм неудобен за ръководството – професионалното и политическото ръководство на министерството.

-С какво сте неудобен?

-Нямам смислен отговор, тъй като резултатите на отдела бяха много добри. Имам двама служители, наградени с огнестрелно оръжие и двама, наградени с медали. Заловихме 51 кг хероин, 11 кг марихуана. Работехме по кибер престъпления. Имайте предвид , че междувременно спецправосъдието бе закрито и почти нямаше работа по организирани престъпни групи.

 Но атаката започна преди година, още при управлението на министър Рашков и продължи и след неговата смяна. Бяха ми направени 3-4 проверки с цел да ме принудят да си подам оставката, но аз не го направих. Не бяха открити никакви нарушения.  Затова пристъпиха към преструктуриране, тъй като законът дава това право. Това е врата за махане на неудобни, която се използва доста често. Аз имам 25 години стаж в системата, като по-голямата част от времето съм работил в БОП. Минал съм през всички нива и познавам добре работата на отдела. Бях назначен за началник на отдела през април 2021 година и година по-късно започна атаката. Първо опитаха да ме принудят да напусна сам, директорът и зам. директорът на ГД БОП разговаряха с мен, казаха  ми, че „отгоре” настояват да се махна от БОП-а, но без да изтъкват какъв то и да е  мотив. След това разговарях с главния секретар на МВР Петър Тодоров и зам. министъра Емил Ганчев, които също ме посъветваха да си намеря друга работа.  Явно не съм оправдал очакванията им.

-Очакванията към началника на БОП не са ли да разкрива организирани престъпни групи?

На теория – да. Но всъщност работата по точно една такава организирана престъпна група, която се занимава с контрабанда на цигари в особено големи размери е в основата на атаката срещу мен.

-Може ли да бъдете по-конкретен?

За съжаление не, тъй като касае разработки, които не са приключили. Но аз и колегите ми засегнахме големи интереси. Говоря за контрабанден канал за акцизни стоки , през който минаваха камиони с цигари. Част от хората, за които говоря, са свързани както с бившия министър Рашков, така и с Васил Божков. И в момента , в който Рашков дойде на власт , тези хора започнаха да търсят начин да се разплатят с мен. В последствие и пловдивското трио –Узунов, Ганчев и Тодоров решиха да си разчистят мястото за техен човек.

- Беше ли пресечен този канал?

Не, защото бяхме предадени отвътре. За съжаление в дирекцията продължава да има хора, свързани с тази схема.

- Какво се случи после?

След разговорите и проверките срещу мен, бях изпратен на границата. След като командировката ми приключи, се премина към структурна реформа.

- Каква , според вас е текущата обстановка в териториалното звено?

-  Състоянието не е добро. Хората са демотивирани, тъй като знаят по какво сме работили и какъв е резултата от всичко това. От подобни „реформи” печелят единствено служителите, които се скатават и си въртят синджирчето. От тях никой нищо не очаква, освен вярност и послушание.

 - Ще обжалвате ли заповедта за освобождаването ви?

Вече съм завел съм дело в Административен съд, защото смятам, че тази заповед, с която съм уволнен, противоречи на закона. Пуснал съми жалбав прокуратурата, където съм предоставил подробности за всичко, свързано с разследванията и моето отстраняване. На фона на информацията, която бе публикувана преди няколко дни начинът, по който се отстраняват неудобни полицейски началници, ми е интересно кой иколко е платил за моето.

- Какво се случва на границата? Има ли сили МВР да се справи с мигрантите?

Натискът е много голям. За мигрантите е въпрос на оцеляване, хората бягат от войната и затова са готови на всичко. За да се справи МВР с организираните канали, трябва да има сериозно международно сътрудничество. Иска се държавна воля.

- А възможна ли е реформа в МВР извън лингвистиката?

- Реформа в МВР  е възможна на теория, но не знам кой би се наел. В момента в системата работят огромен брой пенсионери и ако бъдат освободени, ще се получи вакуум за неопределено време. Другият проблем е политизирането на министерството. По закон МВР е деполитизирано, но на практика това е най- политизираното министерство. Това беше най- голяма грешка, която бе направена в годините на Прехода и сега берем плодовете.

Поредна "структурна реформа" в ГД БОП! Пловдивското звено става Отдел 11Извън "борда" са останали досегашният началник Димитър Александров и още неколцина служители

Кадровикът на МВР- Пловдив: Гл. секретар и заместникът му оказаха натиск, за да напуснаТраян Тодоров получил три оферти, за да освободи доброволно поста за бившия директор Димитър Балев