Поредната "структурна реформа" тече в БОП- Пловдив, научи TrafficNews. В края на миналата седмица почти целия наличен състав на сектора е бил преназначен в специално създадена нова структура. Извън "борда" са останали досегашният началник Димитър Александров и още неколцина служители. На тях са им предложени работни места извън антимафиотското звено. На този етап не е ясно кой се остане в системата и кой ще напусне. 

Основната промяна е името на структурата, която до този момент обединяваше антимафиотите от Пловдив, Пазарджик и Смолян в отдел "Централен", а сега тя ще носи кодовото име "Отдел 11". Новият отдел все още няма началник, но според запознати той ще бъде оглавен от сегашният началник на Трето РУ Венелин Костов. Според запознати "кадровик" на БОП-а е не кой да е , а бившият началник на Трето РУ Никола Симов, който след като финтира няколко вътрешни проверки, оглави сектор "Компютърни престъпления" в дирекцията.

След като финтира процедурите в МВР, Никола Симов с амбиция да оглави ключово звено в БОПЦентърът осигурява координация и взаимодействие между държавни структури при прилагането на мерки за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари

Последната подобна "реформа" в ГД БОП беше точно преди една година, по времето на министър Рашков. 

Както винаги досега официалната причина за поредната реформа е "оптимизация на работата", но всъщност това е най-често използвания подход в МВР за отстраняване на служители, които не желаят да напуснат или да бъдат преместени по своя воля. И тъй като ако няма доказано провинение, даден служител не може да бъде отстранен, преместен или уволнен без негово съгласие, се прави "структурна реформа" и с няколко бюрократични хватки неудобните се отстраняват. 

По подобен начин преди няколко месеца в ОД МВР -Пловдив бе закрита длъжността началник на „Човешки ресурси”. Това стана след като кадровикът Траян Тодоров получи предложение да освободи стола си за бившия директор Димитър Балев, който искаше да напусне директорския пост , но не и системата. Тодоров, който има 20 години стаж, получил  „неприлично предложение” да стане съветник на главния секретар или да премине на по-ниска длъжност, но отказал. Излязъл в болнични, което процедурно връзва ръцете на ръководството да направи замяната. Налага се да бъде закрита длъжността му и да бъде открита нова, за да може Балев да бъде назначен. "Новата" длъжност обаче е закрита само преди два месеца със заповед на предишния министър Бойко Рашков, който я съкращава във всички 28 дирекции. За да го отстрани , ръководството на ОД МВР  - Пловдив съкращава длъжността началник – сектор „Човешки ресурси”  и създават длъжност началник на отдел "Административен", която е безпредметна в системата на МВР. 

В  Админстративен съд Тодоров е обжалвал и съкращаването на длъжността, която е заемал. Делото все още не е приключило. 

Кадровикът на МВР- Пловдив: Гл. секретар и заместникът му оказаха натиск, за да напуснаТраян Тодоров получил три оферти, за да освободи доброволно поста за бившия директор Димитър Балев