ГЕРБ ще обяви кандидат-кмета си за София, Пловдив и другите големи градове, "когато свърши ретроградният Меркурий". Това заяви лидерът на формацията Бойко Борисов на поредните въпроси кога ще станат ясни номинациите на партията. Ретроградният Меркурий започна на 24 август, като вчера бе последния му ден – 15 септември. 

Борисов: Ще обявим кандидата ни за кмет, след като свърши Ретроградния МеркурийОще не са ясни имената на кандидатурите в Пловдив и София

Почти сигурно от първата политическа сила ще обявят кандидата си за София в неделя, която е празникът на града - Вяра, Надежда и Любов. Единственото  ясно е, че  Йорданка Фандъкова няма да се бори за нов мандат. Двете най-силно спрягани имена са председателят на Народното  събрание  Росен Желязков, както и шефът на Столичния  общински съвет Георги Георгиев. През последните дни се прокарва хипотезата, че Кристиян Шкварек също може да бъде посочен от ГЕРБ. 

В Пловдив също няма нищо сигурно. След оставката на областния координатор Иван Тотев се прокарват хипотези, че кандидатът може да е външен на ГЕРБ.  Въпреки  това кметът на „Тракия” Костадин Димитров остава фаворит да се бори за Голяма община.

Основните играчи за кмет на Пловдив са ясни, само Борисов може да спре местния фаворит на ГЕРБГражданските сдружения чакат до последно обявяването си за участие в местните избори

Морските градове – Бургас и Варна ГЕРБ ще заложат на сегашните кандидати – Димитър Николов и Иван Портних. По същия начин стоят нещата и в Стара Загора, където Живко Тодоров ще  се  яви пак за градоначалник. Другият град от 6-цата в България – Русе, вероятно ГЕРБ ще заложат на директорът на УМБАЛ „Канев” Иван Иванов.

Крайният срок за регистрация на кандидатите и листите е 26 септември, като документи се подават от 19 септември – вторник.