Ултиматум към властта от Гърмен. След кървавите сблъсъци между българи и роми в събота вечерта, хората поставиха срок от една седмица на местната управа да премахне незаконните постройки в местното гето и да изсели придошлите в последните години роми, съобщи Нова телевизия.

Имаше и протест, който приключи преди обед. Очакването за втора Катуница в Гърмен не се оправда, поне засега. Напрежението обаче остава. Насилие на протеста нямаше. Там бяха обаче много от катунишките участници - футболни фенове и рокери. По собствените им думи - дошли като последно предупреждение.

"Катуница ще им се види театър", закани се един от местните жители. Хората настояваха, че проблемът им с ромите не е нито етнически, нито политически.

И все пак напрежение се създаде при появата на кмета Минка Капитанова. Гневът нарасна, след като стана ясно, че обещаната среща с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов няма да се проведе в Гърмен. Той покани недоволните в кабинета си, те го бойкотираха.

Протестиращите са убедени, че общината им е изкуствено заселена с роми с изборни цели през годините.

Соченият за основен виновник бивш кмет Ахмед Башев не се появи и днес. РДНСК ще направят оглед на къщите, за да изготвят протоколи. Най-вероятно те няма да могат да се бутнат, тъй като са единствено жилище на повечето. Припомняме, че преди година БСП и ДПС приеха закон, който позволява живеенето на хора без имущество в незаконни къщи, ако им е единствено жилище.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg