Район „Надежда” в София спечели 1.3 милиона лева от Европейския съюз за изграждане на пешеходни маршрути, които да свържат района със „Свобода”, „Толстой”, Северния парк и минералните извори, намираши се в района.

„Надежда” е избраният район от Столична община на базата изготвен доклад от геоархитекти и като територия, имаща много потенциал, обясни главният архитект на София Здравко Здравков:

„Нашият поглед като СО е свързан с териториите, които са разположени северно от жп линията, която пресича градът от изток на запад и ние виждаме в тях огромен потенциал за развитие. Избрахме район Надежда заради няколко основни предимства: има няколко прекрасни градски парка, има 4 находища на минерална вода, намиращи се в района – едно от тях до 15-то училище, а три около стадион „Локомотив”.

„Надежда” има и изградена велосипедна мрежа, която може да бъде обвързана с малките липсващи звена, така че да се даде бръзка и за териториите, които се намират още по на север от Северна скоростна тангента. Територията има огромен потенциал. Проетът ще даде възможност за пешеходно свързване на Северния парк с парковете по протежение на коридора и минералната вода и така да се създаде чудесна липсваща връзка в квартала.”

По думите на архитект Здравков, зелени пешеходни и велосипедни алеи, паркове и минерални изводи ще сформират „зелен коридор”. Предстоящият нов Общ устроствен план също ще бъде насочен в тази посока.

100-процентовото финансиране идва от европейската програма „Хоризонт 2020”. Освен София, португалският град Порто и френският Нант също участват в проекта за изграждане на „Зелен здравословен коридор”.