"Поканихме ви на тази среща, за да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия наш народ от името на всички хора, ангажирани със здравната система", това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който днес се среща с представители на съсловните организации. 

Той поясни, че поводът за срещата, е да бъде отправен призив към целия български народ. 

"Имаме различия, но по отношение на COVID-19 и начина, по който да се справим, нямаме различия. Искаме общото ни послание да постигне до всички хора в страната. Изправили сме се пред една огромна заплаха, ситуацията е критична. Но с нашето събиране днес и общата ни позиция искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация", подчерта още Кацаров. 

Министър Кацаров и български медици се хванаха за ръце - обединиха се символно срещу COVIDСпазвайте мерките, защото следващите седмици ще бъдат критични, призоваха медиците

С призив "Пазете се хора, пазете и нас!" се обърна Илка Василева от  Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

"Особено последния етап на пандемията доказа, че без професионалисти – медицински сестри и акушерки, ситуацията наистина е много трагична. Обяснявахме, че трябва да спазват социална дистанция, да се ваксинират. За съжаление не бяхме разбрани. Обърнахме огромно внимание и на нашите колеги, около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани, но за съжаление те са малко и недостигат. Над 35 000 сестри вече не достигат, млади няма. За пореден път отправям призив, пазете се, за да пазите и над. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува", посочи Василева. 

На срещата присъстват представители от Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и представители на национално представителните пациентски организации – Българската асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развитие на българското здравеопазване. 

„Моментната картина е тежка. Мислех какво да ви кажа, мислех за живота на любимите и на приятели, за живота на 10 000 лекари на дентална медицина. Най-важното е ние да достигнем тез стойности на ваксинация, по който подхождат в Европа. В Китай деца над 3 години се ваксинират. Това, че над 40 на сто ваксинирани от лекарите по дентална медицина са ваксинирани е добро, но не е достатъчно“, заяви доктор Шарков от Българския зъболекарски съюз.

Той призова да лекарите и гражданите да се ваксинират и припомни, че COVID-19 е изместил фокуса от другите много важни за хората заболявания, на които трябва да се обръща своевременно внимание. Припомняме, че заради усложнената емидемична обстановка се обсъжда спирането на плановите приеми и операции. Това се налага , за да се увеличи човешкия ресурс в COVID отделенията. 

„Загубихме много светли личности без време, благодарение на грешните послания, давани включително и от наши колеги“, коментира той.

От Българския фармацевтичен съюз пък призоваха, че е крайно време „българите да бъдат измъкнати от порочния кръг на дезинформация“.

„За съжаление сега ще се сблъскваме с най- тежката криза. Вместо да даваме такива пресконференции, можеше да излъчвате кадри от празни ковид отделения. Никой не лежи там по желание, нито фиктивно. Напротив, всички се молят да бъдат изписани здрави“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Пламен Теошанов към Кацаров: Уволнете си пиарите! Вижте посланията: "ако сега не се боцнеш, не може да боцкаш"Дали са истински или фалшиви, трябва да се разбере къде се правят тези компании и да се спрат, посочи още адвокатът