Министър Кацаров и представители на съсловните организации Български лекарски, зъболекарски и фармацевтичен съюз, както Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, така и представители на Национално представителните пациентски организации се обединиха около идеята за ваксинация. Те призоваха гражданите да се имунизират, като в края на брифинга, който дадоха пред медии, се хванаха за ръце, за да символизират единството си.

Здравният министър: Ситуацията е критична, изправили сме се пред една огромна заплахаКацаров и съсловните организации призовават към ваксинация и социална дистанция

„Здравната система се справя до този момент добре, но следващите две седмици ще бъдат критични. Използвам момента да се обърна към всички медицински работници, най-вече тези, които в момента работят с COVID. Знам колко ви е трудно – гордея се с вас. Гордея се, че съм лекар в такива моменти, че съм българин. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама, колкото и добре да бъде подготвена. Прости правила трябва да спазваме, за да излезем от тази криза. Носете ги тия проклети маски, не излизайте, ако не е крайно необходимо, проветрявайте. Най-вече ваксинирайте се“, апелира Кацаров.

Той припомни, че ваксините са безопасни и чрез тях можем да се справим с вируса.

„Вирусът се предава от човек на човек, затова сами не можем да се справим. Трябва да се справим заедно, предпазвайки близките си. Ситуацията ще бъде такава в следващите няколко седмици, но можем да се справим с това“, заключи минситър Кацаров.