Дори и нивата на заразяване с коронавирус да скочат нагоре и да въведем локдаун, то някои обекти ще имат възможност да работят. Това е възможност за бизнеса. Така служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров коментира разработения план за посрещане на нова COVID вълна, в който е заложено, че ресторанти, нощни клубове и детски градини ще работят само за ваксинирани и при 100% имунизиран персонал.

„Въпреки, че планът предвижда затваряне, те биха могли да продължат да работят. В такъв случай те не водят до риск и могат да работят спокойно, въпреки завишените нива на заболели в страната. Това е възможност за тях, а не задължение да се ваксинира персонала“, коментира още Кацаров пред Нова телевизия.

Според него е препоръчително определени професии да се ваксинират, за да не се създава излишен риск.

„Ние сме изпратили препоръка до домовете за възрастни хора затова да обърнат внимание на персонала си, че е редно да се ваксинира. Възможно е да се въведе изискване при неимунизирани да се прави тест на определено време.

Към момента 10-12% от населението у нас е ваксинирано.

„Опитваме се да направим разгара за ваксините рационален и да направим тази мисия национална. Обсъждат се финансови стимули за хората, които се ваксинират, като ваучери за почивка на стойност от 50 лева“, каза още той.

Според него плана на здравните власти освен предвидимост, създава възможност на здравната система да реагира на нова вълна.

„Повечето експерти очакват нова вълна, по-скоро есента, но е възможно и през лятото. Начинът да се предотврати е ваксинация, друг засега не е известен“, заяви той.

Първата страна, на която ще дарим около 300 000 ваксини е кралство Бутан.