Продължават проверките относно скандалния случай в Сандански, при който няколко общински съветници от града получиха ваксина още на първа фаза. Към момента проверката по случая доказа, че редът за ваксинация на гражданите е нарушен. Това написа здравният министър Костадин Ангелов в социалните мрежи. Според управителя на МБАЛ "Югозападна болница" случилото се е заради отказ на лица, които е трябвало да бъдат ваксинирани.

От лечебното заведение са категорични, че са се опитали да направят най-добрата организация, а общинарите  били ваксинирани, за да не се налага да се изхвърлят дозите от препарата. 

"Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Проблемът е, че веднъж извадена от хладилника, ваксината става негодна в много кратък период от време и е възможно да се стигне до похабяване на дозите. Освен това една от дозите от флакона вече беше използвана и поставена на лекар в нашата болница и трябваше да изхвърлим другите 4 дози от флакона, ако не ги поставим", обясни  шефът на "Югозападна болница" д-р Илия Тонев.

Той не отговори на въпроса как е решено дозите да се поставят на общинарите, а не на пенсионери например. Д-р Тонев обясни, че съветниците били пратени от общината и били доброволци.

"В разговори със здравното министерство ще се изясни дали ще им бъде поставена втората доза от ваксината. Би било нечовешко да не се довърши имунизацията. В близкия месец очакваме много голямо количество ваксини да пристигнат в България", каза д-р Тонев.

Той очаква днес или утре да бъде извикан в здравното министерство, за да даде обяснения по случая.