Два случая на дизентерия и шест на салмонелоза са официално регистрирани у нас през изминалата седмица. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Лятото е сезонът, в който зачестяват хранителните отравяния и инфекциите, затова специалистите съветват да бъдем много внимателни по отношение на това, което консумираме.

„Когато хранителните продукти не се съхраняват правилно, при подходяща температура, микробите в него могат да се размножат и да доведат до натрупване на токсини, които да ни навредят”, казват специалистите.

Хранителната интоксикация протича най-често с повръщане, диария и температура, главоболие, тежка отпадналост, силни коремни коликообразни болки. Най-сериозен е проблемът при малки деца и възрастни с придружаващи заболявания.

За да избегнем хранително отравяне, лекарите съветват да консумираме само продукти, съхранявани в хладилник. Да не купуваме храна, престояла в топла витрина на слънце. Да внимаваме къде се храним, особено по морето, и да избягваме места със съмнителна хигиена.    

Яйцата и храните, съдържащи яйца, както и млечните продукти са особено чувствителни на съхранение, затова трябва да следим за неестествена миризма, цвят или консистенция. Другият съвет на специалистите е да не се консумират меса, които не са добре термично обработени.

 При първи симптоми задължително потърсете лекарска помощ.