Присъдата на Ахмед Муса бе удвоена от Апелативният съд в Пловдив. Той реши, че Муса е виновен в разпространяването на антидемократична идеология и ще лежи две години в затвора при първоначален строг режим и ще заплати глоба от 5000 лева.

С присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

Съдът  в Пловдив обаче отмени присъдите на Абдулах Салих и Саит Мутлу, които получиха условни присъди. Те се разминаха само с административни глоби.

Присъдата и за останалите 10 осъдени бе потвърдена от Административния съд -  Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

Адвокатите на Ахмед Муса ще обжалват присъдата и се заканиха, че ако е нужно ще стигнат и до Европейския съд.  Майката на осъденият за разпространяването на антидемократична идеология крещеше пред залата на съда, че синът й е невинен. Друг негов роднина заяви: „Много ясно, че циганин от Пазарджик ще обере пешкира. Той е невинен”.

От Прокуратурата заявиха,че са доволни от присъдата на Муса, но за останалите първо ще се запознаят с мотивите на съда и след това ще коментират.

В залата по време на делото присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той заяви, че се разграничава от Ахмед Муса, но подкрепя останалите свои братя.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg