В края на века зимата в София ще е „почти безснежна”, столичани ще се радват на много „тропически нощи”. Тази смела прогноза е записана в официалната стратегия за развитие на област София-град за периода 2015 - 2020 година, която управата е одобрила на съвет миналия месец, съобщава „Преса”. Според документа, до края на 21 век се очаквало изменение на средните годишни температури в София-град с над 4 градуса. Според прогнозите, ще се увеличат тропическите нощи, през които температурите на въздуха няма да бъдат под 20 градуса. В столицата дните със снежна покрива щял да намалее между 20 и 40 дни, което практически означава безснежна зима.

Климатологът от СУ доц. Георги Рачев направи на пух и прах тази прогноза и заяви, че учените не са били питани. Губернаторът Веселин Пенев призна, че прогнозата за зима без сняг му звучи футуристично. Той не успя да отговори колко е платила областната администрация за доклада.

Авторът на климатичната прогноза е Емил Никитов от НЦТР. Той обясни оправда, че е черпил данни от Европейската комисия. Оказва се, че НЦТР е изготвил и областната стратегия на Хасково. Там също предричат до края на века „почти безснежна зима”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg