Трогващата история на една болна българка, която търси спасението си. Теодора избира алтернативно лечение в Бразилия, след като не получава надежда от българските лекари. След като състоянието ѝ се влошава, тя не може да се върне в родината си. Нашият екип се свърза със съпруга ѝ, потърсихме съдействие и от българското Външно министерство.

Преди две години Теодора чува тежката диагноза – рак на гърдата, а впоследствие и метастази в главата. След редица опити за лечение, семейството ѝ открива искрица надежда в Бразилия, при така наречения медиум-лечител Жоао де Деус. Връзката с него прави Кармен – жена, която се изявява също като лечител и която помага на хора, които "изпитват нуждата от осезателна духовна промяна в живота си и онези, които имат нужда от изцеление".

И така, на 26 март българката пристига в град Абаджания в Бразилия с група наши сънародници, които също възнамерявали да се лекуват с алтернативни методи. "За организацията, за престоя и т.н., Кармен е събирала на човек от групата между 2 и 3 хиляди лева. Има периоди, когато е по-евтино, и други периоди, когато е по-скъпо, но не мога да разбера защо. Като се отиде при този Жоао си плащаш за вода, за някакви сувенири, за някакви такива неща, уж заредени енергийно. Но всичко е като един магазин", споделя половинката на Теодора - Александър Русанов.

След 5 дни престой в Абаджиния, групата се отправя към Аквас де Линдоя. "Там има друг медиум - Жозелинио, който всъщност се оказа някакъв адвокат, въобще не е никакъв медиум", добави Русанов. Впоследствие състоянието на жената се влошава и е настанена в малка болница в града, но там никой не може да ѝ помогне. С помощта на българските ни представители в Бразилия, успяват да прехвърлят Теодора в частна болница.

Така от 6 април семейството още е там, след като от няколко авиокомпании отказват да превозят Теодора на легло. Други пък неофициално казват, че един такъв превоз би струвал между 30 и 50 хиляди евро.

"Нейното състояние е стабилно, тя може да изкара в това състояние и месеци, но тя не може да се събуди, заради притискането на метастазите в мозъка на определени места. Тя е в постоянно легнало положение, но не е в кома. Тя диша самостоятелно, не е на апарат", обясни Александър.

В неделя Александър успя да пише и до Министерството на външните работи, от които от Bulgaria ON AIR днес са получили отговор. Междувременно, посланикът ни в Бразилия г-н Валери Йотов провежда спешна среща с министъра на здравеопазването на страната, а посланичката на Бразилия в София е извикана в дирекция "Консулски отношения" в МВнР.

Министерството проучва възможностите за транспортиране на българката до страната ни. За целта се водят разговори с различни авиокомпании и държавни ведомства, но ситуацията се усложнява заради голямото разстояние, необходимостта от специализирана медицинска техника и реанимационен екип за поддържането на жизнените показатели по време на полета, както и от състоянието на нашата сънародничка.

До момента няма категорично разрешение от лекуващите лекари тя да пътува на толкова дълъг полет.

Непрекъснато сме в контакт с болницата и с роднините на нашата сънародничка. По телефон успяхме да разговаряме и с Кармен Лазарова, която категорично отрече вината да е в нея, защото е можело лечението да се проведе и от разстояние, по снимка, предаде Bulgaria ON AIR.

"Не знаех за състоянието на Теодора Маджарова, не бях осведомена и ако бях - тя нямаше да пътува, щях да поискам лечение от разстояние. На всички раково болни, особено такива с тумор в главата, им е абсолютно забранено да ходят. На мен ми беше казано, че всички от групата могат да пътуват. Само двама души от тази група дойдоха при мен, говориха с мен, сложих ги на кристалното легло. На съпруга на Маджарова изпратих писмо, в което ги каня на среща. Но тя не се появи", разказа Кармен Лазарова.

Очакваме скоро време семейството на Теодора да получи отговор от Външното ни министерство и да се приберат в България, където им дават шанс Теодора все пак да се събуди. Съпругът на Теодора ни уведоми, че докторите от частната болница в Бразилия са издали документ, с който декларират, че тя е в по-добро състояние и няма нужда да лети с доктор. Нужен ѝ е само парамедик, който да администрира течната храна и да подава кислород, ако това е нужно по време на полета.

Семейството смята, че това би дало по-голям шанс те да се приберат възможно най-скоро в България и Теодора да продължи лечението си.