110 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас. Това съобщи пред Нова ТВ Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Преди минути са излезли още две положителни проби, очакват още една да бъде потвърдена до края на вечерта.

„Не мога да кажа от къде са заразените. Обстановката е динамична”, каза Кунчев. Той не може да прогнозира до колко време ще отшуми вирусът.

”Колкото по-бързо се развие, толкова по-бързо ще го преборим. Но на цената на много жертви и разсипана здравна система. Стотици ще имат нужда от помощ. Това ще е огромно натоварване”, каза Кунчев, като добави, че страната ни е взела най-правилните мерки.

„Няма да оставим хората без помощ. Ще имаме критики, сигурни сме. Не съм почивал от един месец, работя по 14-15 часа. Ако искат да се изолирам 14 дни вкъщи, на драго сърце ще приема”, шегува се той.

Кунчев също се обърна към възрастното население : „Стойте си вкъщи”.

„В рамките на 24 часа трябва да излизат пробите. Ако има много хора, може да се забавят до 2-3 дни. Колегите от Пловдив са претоварени. Що се касае до хоспитализираните – хората са излекувани. Сега започва масовата циркулация из страната на вируса, няма да са само 3 жертвите”, категоричен е главният държавен здравен инспектор .