Всички данни от резервации за  самолети, влакове и автобуси ще бъдат използвани от властите в Европейския съюз и Канада, за борба с тероризма. В момента тече делото на Съда на Европейския съюз, образувано по искане на Европейския парламент за становище относно съвместимостта на Договорите и Хартата на основните права на ЕС със Споразумението между ЕС и Канада за предаване и обработка на резервационни данни на пътниците. Правителството твърдо стои зад позицията на България данните от резервациите на пътниците да се използва за сигурността на държавите членки и Канада, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Темата за използването на резервационните данни като източник на информация в борбата с тероризма и тежката трансгранична престъпност е особено актуална. Терористичните атаки, извършени от началото на 2015 г., за пореден път показват необходимостта от активно сътрудничество в международен план, което да даде своевременен отговор на общите заплахи пред сигурността.

България винаги е подкрепяла приемането на европейска директива за използването на резервационните данни на пътниците. Участието в делото ще даде възможност още веднъж и по категоричен начин България да изрази подкрепа за използване на резервационните данни в борбата с тероризма и трансграничната престъпност и да се включи в процеса на правораздаване по този въпрос, пишат още от пресслужбата.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg