Факт е, че разкриването на престъпления е в правомощията основно на МВР. Но е факт е, че са единици случаите в последните месеци, в които прокуратурата е сезирана за евентуални извършени престъпления.

Напоследък в повечето случаи прокуратурата се самосезира, а не се уведомява по установения в страната законов ред. Това коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя отговори в ефира на БНТ на обвинения от събота на говорителя на служебното правителство Антон Кутев, че държавното обвинение не реагира бързо на разкритите нарушения от служебния кабинет. Според него прокуратурата не действа в срок.

Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборство между партиите, заяви Милева. Говоренето по медиите е част от демокрацията, но всеки, който констатира данни за нарушения, е длъжен да сезира компетентните органи. Прокуратурата ще продължи да работи в пълно съответствие със закона и в интерес на гражданите, увери Сийка Милева.

Тя определи като незаконосъобразно и недемократично налагането от политици на срокове за водене на разследвания.

"В рамките на месец ставаме свидетели на втори коментар на г-н Кутев за работата на прокуратурата. С тази разлика, че първия път ги обвиняваше в бездействие", отбеляза говорителят на Иван Гешев.