Съдът да си свърши работата спокойно, призова председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред bTV по отношение на очакваната присъда за бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов.

Припомняме, вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов бе осъден на четири години затвор за отказ да бъдат използвани СРС срещу бившия шеф на ГДБОП за Велико Търново Орлин Тодоров

"Имаме произнесена присъда на първа, след това - на втора инстанция. Срокът е инструктивен, едно забавяне от 10-15 дни е в рамките на разумното. Не бива срокът да се преекспонира, да бъде самоцел. Не очаквайте от мен да вляза при съдията-докладчик и да стоя до него докато не напише мотивите. Нека съдът да си свърши спокойно работата", призова Панов.

Според него, каквато и да е присъдата, ще има недоволни. "Ако присъдата е оправдателна, ще ни подозират в политически натиск. Ако е осъдителна няма ли да ни обвинят, че съдът се заиграва с някой друг. Трябва да обясним мотивите и фактите", заяви председателят на ВКС.

Той не отговори конкретно и за другата очаквана присъда - на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, по която отново няма решение. От 2 месеца правим необходимото, каза Панов и побърза да обясни, че българският ВКС е доста натоварен.

"ВКС за разлика от много върховни съдилища освен правораздавателно, имаме и дейност по тълкуването, нашите съдии участват и в конкурси. Дали всички дела трябва да стигат до ВКС, не го ли претоварваме", запита Панов.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg