Отказът от предсрочно освобождаване на Любомир Трайков е следствие от високия обществен и медиен интерес. Това смятат близките на младия мъж, който излежава пет годишна ефективна присъда за мелето на булевард „Руски” през 2016 година, когато загинаха трима. Макар и без пряка вина, Трайков заби аудито си в пежо с близо 100 км/час. Зад волана, той бе с 0,8 промила алкохол.

Само преди дни Апелативен съд не уважи молбата на Любомир за предсрочно освобождаване от затвора. Мотивите на магистратите бяха, че Трайков не е дал доказателства за своето поправяне. 

Обрат: Любомир Трайков, който уби трима на "Руски", остава в затвораАпелативен съд отмени предсрочното му освобождаване

Близките на Трайков – неговият брат и приятелката му, са категорични, че решението е повлияло от медийния отзвук и обществените нагласи. Като пирон в ковчега е и обстоятелствата около смъртта на Милен Цветков и исканите промени в НК от самия главен прокурор.

„Той дори не е бил в залата. Да се изправи и да каже неговата гледна точна. Не е знаел дори за решението от съда – казано му било от надзирателите. Любо е силен човек, ще стисне зъби и няма да се предаде. Още преди 3 години и половина  той бе приел наказанието си. В затвора той е примерен, стриктен и не е нарушил нито веднъж правилника. Наказаха го, защото е Любомир Трайков”. Това сподели пред наш репортер половинката на Любо – Красимира.

Цялото семейство е разочаровано от последните обстоятелства. Недко Трайков разказа, че родителите му от три години вече не са същите. Затворени са в себе си и преживяват всеки ден инцидента, ареста и всички дела.

„Родителите ми остаряха с 20 години. Не излизат, само работят”, каза братът на Любо Трайков. Недко сподели, че дори преди тежката катастрофа, брат му и самия той са били плътно до баща им в бизнеса.

„Работехме повече от служителите ни. Имало е случаи да седим по 12-15 часа на работа, когато имаме проблеми. Това е бизнес, който баща ни е започнал преди години от нищото . Това са едни обикновени хора, които с много труд, лишения и възпитание са постигнали това което са. Много хора упрекнаха Любо, че е богаташки син и нищо не знае, но не е така. Той е добро момче, работещо и със самочувствие, че сам е постигнал всичко. Така сме възпитани – за да получиш, трябва да дадеш”, каза Недко.

Разочарованието на близките идва и от още едно решение на Апелативен съд Пловдив. Ден преди делото на Любо, друг лишен от свобода е бил предсрочно освободен. Това е Янко Борисов. Той е бил осъден също за ПТП, но предизвикано от него, в което са загинали двама души. Янко е без книжка, не е намалил и отгоре на това избягал от мястото на мелето.

Янко е осъден на 4 години и 4 месеца затвор. Предсрочно е освободен само ден по-рано от Трайков.

4 години и 4 месеца затвор за Янко, който уби двама край Пловдив и хукна да бяга през нивата ВИДЕОПодсъдимият е шофьор без книжка, но горд собственик на БМВ

„Отново стигаме до извода, че обществения натиск е по-силен. Ако не беше с фамилия Трайков, сега щеше да е навън”, каза приятелката на Любо.

„Въпрос към съдия Магдалина Иванова – как постановихте, че лицето Любомир Трайков не се е поправил при положение, че затвора дава перфектно становище за поведението на Любомир Трайков. Той няма нито едно провинение за цялата си присъда, ползвал е домашен отпуск спрямо директивите на закона и както и другите лишени от свобода на същия режим. Вие, г-жо Иванова дори сте нямали визуален, камо ли вербален контакт с въпросното лице, как преценихте , че не се е поправил? И втори въпрос – защо на 20.05.2020 година пуснахте на свобода пияният Янко Борисов, който през 2015 година уби двама на пътя, трети е с тежка телесна повреда, без свидетелство за управление на МПС, с алкохол в кръвта, бягство от местопроизшествието, с провинения по време на присъдата му и с по-голям остатък от присъдата (година и седем месеца) от на лицето Любомир Трайков? Това не е ли дискриминация? Справедливо ли е или съдът явно е подвластен на общественото мнение?”, питат семейство Трайкови.

За пореден път те са разочаровани и от Корнелия Петкова, съпруга на загиналия Атанас. По думите на близките на Любомир, жената е заинтересована единствено от финансовите средства, които може да получи. Последните дни, след новината за делото за предсрочно освобождаване на Любомир, вдовицата отново бе във фокуса на медийното внимание. След отказаната подкрепа, Трайкови не са коментирали жената, не са комуникирали с нея. Сега обаче, те са изключително огорчени заради лъжите, по думите им, които тя сипе към Любомир.

„От години тя твърди, че сме подкупвали разследващи и съдии, че сме манипулирали делото и резултатите от него. Чухме и още много лъжи, как Любо е бил в постоянна отпуска и сме обикаляли света. Той има право на два дни в месеца при добро поведение. Не си е позволил дори на дискотека да отиде или ресторант, камо ли в чужбина”, каза Красимира пред наш репортер.

Семейство Трайкови се обърнаха и към самата Корнелия Петкова, заявявайки, че няма да мълчат и търпят нападките и лъжите.

„Как един път не казахте, че голямата вина за злополучния инцидент е на покойният ви съпруг, лека му пръст, при положение, че отнема предимството на Любомир Трайков? Защо това никъде  не се споменава, при положение, че има експертиза? Защото алчността за пари при вас госпожо Корнелия е по-голяма от мъката ви и не ви е изгодно, нали?

И защо, госпожо Корнелия, имате претенции и до ден днешен водите граждански дела като претендирате за обезщетения и кръвнини в размер на 1 200 000,00 лв. – но няма да видите  тези пари и съответно няма да спечелите тези дела, защото вие много добре знаете , че има съпричиняване на смърт от страна на покойния ви съпруг! 

И още един въпрос госпожо Корнелия – защо парите от дарителската кампания ги изтеглихте и си закупихте чисто нов джип, вместо да ги отделите за образованиоето на децата си? И не лъжем като вас, а притежаваме снимков материал от деня на регистрацията на автомобила в КАТ-Пловдив. Хората ви съчувстваха и ви помогнаха, но вие злоупотребихте с доверието им! Но това е поредното нещо, което не се казва и никой не го знае”, казват още Трайкови.