След като в четвъртък най- голямата спортна зала в Пловдив - Колодрума, бе превърната  в полева болница, вчера инспектори на РЗИ и представители на Областната дирекция на МВР са посетили и крематориума, който се намира на Рогошко шосе. Той е частен и  работи от близо година. Капацитетът на съоръжението е 15-18 покойника на ден, като продължителността на 1 кремация е 70 минути. 

Кризисният щаб разработва планове за действие при различни сценарии на разпространение на COVID-19 , като "италианският вариант" също не е изключен като възможен. Снимките на военни камиони, които пресичаха Бергамо, натоварени с ковчези, обиколиха мрежата. Траурните агенции в Ломбардия спряха работа и това принуди властите да търсят алтернативни решения. 

За съжаление сценарият се повтаря и в Испания. Зимният дворец с ледена пързалка в Мадрид бе превърнат в морга, където ще се съхраняват тленните останки на починалите до тяхната кремация. Траурните агенции в страната също преустановиха работа, тъй като служителите им не разполагат със защитни облекла.

Броят на заразените в двете държави наближава 150 000, а починалите в Италия са 8 215, а в Испания - 4 858, като само за последното денонощие са починали 500 души. 

На този етап единственият начин да се забави разпространението на заразата е социалната изолация и високата лична хигиена. Излизайте от къщи само при неотложност, изолирайте себе си и близките си, за да не повтаряме печалния опит на Италия и Испания. 

Полиция бди на Главната в Пловдив! Моля, стойте си вкъщи!Охраната сега сте вие самите, а престъпникът е вирусът