Главната улица на Пловдив се събуди под охраната на полиция. Униформени следят дали пловдивчани спазват препоръките на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса да стоят по домовете си. Проверява се и изпълнението на заповедите към гражданите - не повече от двама възрастни да са заедно, да се спазва дистанция от поне 2 метра между хората, да не се влиза в малки обекти повече от един, да не се допускат хора по паркове и градини. Правят се и постоянни проверки на магазини, които все още работят, дали се спазват санитарно-хигиенните изисквания. 

На този етап голяма част от търговските обекти на Главната са затворени. Въпреки че според заповедта на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев дейността на магазините, които не са в молове, не е забранена, голяма част от търговците по главната решиха да преустановят дейност още преди дни. Единомислие по въпроса обаче няма на никое ниво. По темата вчера се разрази сериозно противоречие между властите в Пловдив в лицето областния управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравки Димитров и директорът на ОД на МВР Пловдив Йордан Рогачев. 

Разколът дойде от изявление на Каназирева, че магазините по главната могат да работят при спазване на санитарно-хигиенни изисквания, което по думите на градоначалникът и шефът на полицията може да се тълкува като директна покана към пловдивчани да излязат навън. 

Идеята на извънредното положение обаче е именно обратната - хората да прекарват минимално време извън дома си и да избягват каквито и да е контакти с хора и повърхности от външния свят. Затова Зико и Рогачев апелираха затворилите обекти да не отварят, а пловдивчани да бъдат съвестни и да стоят по домовете си. 

Всъщност част от магазините и по всички останали улици на града също се ориентираха към затваряне. От една страна търговци и продавачи не искат да имат ежедневен контакт с десетки хора, а от друга страна оборотите им са рязко занижени при вече свитото потребление на стоки извън хранителните и битовите от първа необходимост. С други думи няма нито икономическа, нито здравна логика да функционират.

Няма обаче и логика в това някой да се опитва да налага крути мерки чрез поставяне на КПП-та, забрани на паркове, градини, придвижване на групи, масови събирания, бизнеси и т.н. и в същото време тези, заради които се предприемат мерките - гражданите, да обезсмислят всичко това чрез "цакане" на системата. Днес, най-много себе си да надцакате. Охраната сега сте вие самите, а престъпникът е вирусът - от вас зависи колко хора ще се разболеят. 

И понеже от няколко дни Пловдив сякаш забрави за мерките и за това, че в Италия загиват по 900 души на ден, улиците се напълниха, а хората сякаш започнаха да наглижират коронавируса, може би е време да си спомним, че утре издъхващият без въздух може да е нашата майка. 

Така че, простете за причиненото неудобството, моля стойте си вкъщи.