И тази години пловдивските роми не пропуснаха да спазят традициите покрай техния Гергьовден, наричан Едерлези. Всяка година на 6 май циганите от ранни зори спазват традициите да потопят новородените деца в ледените води на Марица.

Ромите традиционно се събираха край южния бряг на Марица до колелото на „6 септември” с „Източен”. Тази година също се бяха събрали там, като бяха завзели тротоарите и велоалите, а оркестри се готвиха да свирят яка чалга и кючеци. Полицията обаче предупреди ромите да напуснат мястото. По-късно голяма тумба роми са били забелязани и край бреговете на Марица към изхода на Пловдив край Пазарджишко шосе. Там обаче също са били прогонени от униформените.

В крайна сметка желаещите да спазят циганския ритуал успяха да го строят край бреговете на реката в Столипиново.  

Красиво облечените деца се бяха окичили с върби – за да са живи като клоните и здрави като ствола на дървото. Оркестри се грижиха за доброто настроение на празнуващите, а фотографи запечатаха ритуалът.

 Ритуалът Едерлез при ромите е за здраве и късмет на новородените момчета и момичета. В нощта на 5 срещу 6 май децата до 1 година символично се крадат от къщите им

Родителите с радост дават децата си, но само на близки хора. Задължително е откраднатите малки да бъдат откупени. В повечето случаи близките си ги връщат с агне, което после ще бъде заколено и фамилията ще се събере около масата.

 

Още новини четете ТУК

TNS.bg