Съвсем скоро се очаква да стартират първите дейности по най-мащабния проект на Пловдив за над 100 млн. лева, потвърди кметът Иван Тотев. Той заяви, че в момента се подготвят процедурите, с които да стартира работата по първия лот  от европейския проект.

За него бе избран изпълнител още в началото на годината и касае  дейностите по бул. "Дунав" от бул. "Васил Априлов" до бул. "Брезовско шосе" и бул. "Брезовско шосе" от бул. "Дунав" до Северен обходен колектор. Стойността на поръчката е 15 млн. лева, а фирмата изпълнител е „Пътинженеринг”.

„Нямаме пречки вече да стартираме дейностите по първия лот, очаквам да направим и първа копка на Пречиствателната станция, но все още очакваме решението на ВАС по обжалването на Обществената поръчка”, каза Тотев. Той потвърди, че няма осигурени средства за съфинансрането от страна на градските власти, но това не било пречка за стартирането на дейностите.

„В решението за програмата е записано, че ще бъде осигурено,което е достатъчно. Вероятно следващият кмет ще трябва да тегли заем по ФЛАГ или друга подобно програма,за да се набавят средствата”, обясни кметът.

За най-големия лот от Водния цикъл – за ремонта и модернизацията на пречиствателната станция бе избрана фирмата „Главболгарстрой” , като стойността  на поръчката е  57,7 млн. лева.

„Главболгарстрой” взе рекордната поръчка в Пловдив, усвоява 57,7 млн. лева за ПСОВОбщина Пловдив отстрани другите четири участници в процедурата по Водния цикъл

Последният избран изпълнител по големия проект, включва най-много улици – цялото каре около хотел „Санкт Петербург“ и „Захарна фабрика“, като стойността тук е 8,5 млн. лева, а фирмата изпълнител ще е „Пътища Пловдив” .

При стартирането на строителните дейности   се очаква да бъде разкопан почти целия район „Северен”. Освен трудности при предвижването,  ще бъде неизбежно и нарушаване на водоподаването.

„Не може да се каже, че ще има режим на водата, но ще има спирания и намалено водоподаване. При всяка дейност, която налага подобни мерки, ще има публично оповестяване поне няколко дни по-рано. Със сигурност няма да е като при аварийни ситуации, в които изневиделица водата спира”, обясни шефът на водното дружество Спартак Николов.

Въпреки че процедурите и изпълнението на Водния цикъл ще се изпълнява от Община Пловдив, практиката е ВиК дружествата да бъдат асоциирани партньори. По време на изкопните работи и тези по тръбната мрежа, от водното дружество ще правят организация на плановите дейности.

Проектът, чиито основна функция е да подобри ВиК услугите в Пловдив, ще има и друг плюс -  цялостната реконструкция на вътрешнокварталните улици в района, където ще се полага нова мрежа. Очаква се 58 улици в района улици да бъдат ремонтирани от тротоар до тротоар.

 

Разкопават 20 улици с 8,5 млн. лева в Пловдив – избраха изпълнител по нов лот от Водния цикълКонсорциум сменя ВиК мрежата в кварталите около хотел „Санкт Петербург" и „Захарна фабрика"