Консорциумът, в който водеща фирма е „Главболгарстрой”, спечели най-голямата обществена поръчка в Пловдив, която е за реконструкцията и модернизацията на ПСОВ( Пречиствателна станция за отпадни води). Поръчката, която стартира преди повече от година, се забави значително заради няколко жалби, които стигнаха до Върховния административен съд.

Комисията, която е оглавявана от бившия директор на „Организация и контрол на транспорт” Борислав Кръстев е дала 100 точки на консорциум „ПСОВ Пловдив” 2018, в чиито състав са „Главболгарстрой”, пловдивското подразделение „ГБС – Пловдив” и „Еко –проект 2000”.

Другите четири фирми и обеднения са били отстранени, тъй като не са предоставили оферти, които да отговарят на изискванията. Отстранените фирми са  „Обединение Екотех 9“, в чиито състав е „Интерпром“ ЕООД и „Аква Екопроект Систем“; консорциумът начело  „ИСА 2000“ , „Калистаров груп“  и „Хидрострой“; другото обединение с водещ участник „Джи Пи груп“ и испанската фирма „Марко Опра груп“ АД, както и „Строително предприемачески холдинг“ АД.

От спечелилото обединение са дали цена за изпълнение от 57,7 млн. лева без ДДС. В предложението е записано, че техническият проект трябва да е готов за 183 дни, а за още 30 да бъде предаден а градските власти. Самите дейности по пречиствателната станция трябва да продължат 547 дни, а срокът, в който се установяват и премахват дефекти е 1826 дни. Преди да бъде подписан договорът с фирмата, трябва да мине срокът за обжалване на решението на комисията.

Досега бе избран изпълнител само по една от поръчките по Водния цикъл на града, който е на обща стойност от 110 млн. лева.

Тази година се очаква да започне единият от лотовете по ремонт на ВиК мрежата.  Той е за  улиците северно от булевард „Дунав“. Фирмата, която ще извършва дейностите е „Пътинженеринг”, а стойността на поръчката е 10 млн. лева.

В ход е и другата процедура, която стартира за трети път  - за 15 млн. лева и включва реконструкция на канализационната и водопроводна мрежи по бул. "Дунав" от бул. "Васил Априлов" до бул. "Брезовско шосе" и бул. "Брезовско шосе" от бул. "Дунав" до Северен обходен колектор.

Големите играчи в строителството в битка за 60 млн. лева по Водния цикъл на ПловдивРестартираха поръчката за пречиствателната станция, прекратиха друга за ремонт на ВиК мрежата