След националния протест на медицинските специалисти омбудсманът Мая Манолова се среща с протестиращите. Срещата е по искане на медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори, които настояват за промяна в условията на труд.

Както TrafficNews.bg съобщи, едиците настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата, или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната; връщане на медицинските стандарти; възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика; промяна в категорията труд; премахване на търговските дружества в здравеопазването.

Също така искат допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването.

Над 100 лекари и медсестри излязоха на протест в Пловдив! Искат нов модел на здравеопазване ВИДЕО и СНИМКИАко не бъдат чути, демонстрациите ще продължат, заканиха се здравните работници

Националният им протест на 1 март се състоя в 32 града. Медицинските специалисти се заканиха, че ако до 20 дни исканията им не бъдат чути, ще организират нови протести.

Медиците излизат на нов национален протест ВИДЕОНа 21 март от 15 часа те ще се съберат пред Министерство на здравеопазването