Медицинските специалисти по здравни грижи готвят нов национален протест. На 21 март от 15 ч. те ще се съберат пред Министерство на здравеопазването, а тези, които нямат възможност да пътуват до София – пред сградата на съответната община във всички големи градове в страната.

Исканията на медиците остават същите. Настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата в размер на две минимални работни заплати за страната, връщане на медицинските стандарти, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, промяна в категорията труд, премахване на търговските дружества в здравеопазването. Също така искат допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването.

В интернет продължава да се събира и подписка с тези искания, която ще бъде изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова.

Над 100 лекари и медсестри излязоха на протест в Пловдив! Искат нов модел на здравеопазване ВИДЕО и СНИМКИАко не бъдат чути, демонстрациите ще продължат, заканиха се здравните работници

Припомняме, че на 1 март близо 150 медици се събраха пред здравното министерство с искания за подобряване условията на труд и увеличение на заплатите в сектора. Стотици техни колеги излязоха пред общините и лечебните заведения в страната.

Междувременно Бойко Борисов събра синдикатите и здравния министър, за да обсъдят проблемите в сектора. Кирил Ананиев съобщи, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати.

Протестиращите обаче са категорични, че резултатите от срещата при премиера не ги удовлетворяват и ако исканията им не бъдат чути, протестите им ще продължат.

Стотици медици в страната се събраха и поискаха пари, поискаха: Оставка! СНИМКИ и ВИДЕО

Разходиха си костюмчетата до Министерски съвет, поговориха си, стиснаха си ръцете и си благодариха. Пропуснаха най-важното: да попитат нас какво искаме, казват медиците, които отново се организират в социалните мрежи.

На 21 март специалистите по здравни грижи, които са на дежурство, но искат да подкрепят протеста, могат да закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност. Те ще помолят и пациентите да ги подкрепят, като също закачат синя лента.