Над 100 здравни работници от най-големите пловдивски болници се включиха в националния протест. Те се събраха пред сградата на Общината.

Лекари и медицински сестри подкрепиха осемте искания в декларацията, която техните колеги изпратиха до премиера Бойко Борисов.

Медиците настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата, или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната; връщане на медицинските стандарти; възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика; промяна в категорията труд; премахване на търговските дружества в здравеопазването.

Също така искат допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването.

„Чашата на търпението ни преля. 25 години вече ни лъжат, но няма резултат. Истината е, че над 30 хиляди сестри са по-малко в България. В национален ефир постоянно слушаме, как ще дойдат хора от чужбина, но за 350 евро на месец никой няма да работи, дори и филипинки”, това заяви Флора Димитрова, акушерка от АГ болницата - „Весела”.

Протестиращите обясниха, че са се организирали във Facebook и настояха за генерална промяна.

„Общински и държавни болници не могат да бъдат търговски дружества. Какво продаваме ние – живот”, казват медиците.

Те са категорични, че резултатите от срещата при здравния министър вчера не ги удовлетворяват и ако исканията им не бъдат чути, протестите ще продължат.

Още от протеста вижте във видеорепортажа на Авел Бялков