Жители на три пазарджишки села се обявиха против изграждането на кариера за добив на пясък и чакъл. Според тях, изкопните дейности ще доведат до разместване на земните пластове, което ще доведе до пресъхване на кладенците им. Местните заявяват, че ако инвестиционното намерение се реализира, ще преминат към гражданско неподчинение.

Само преди година, хората от селата Огняново, Синитово и Мирянци успяха да се преборят и спряха работата на една кариера за добив на инертни материали, като битката с тогавашния концесионер продължи повече от две години. Тогава щетите от изкопните работи бяха десетки
напукани къщи и сухи кладенци, заради разместени земни пластове. Сега инвестиционното намерение е да се изгради нова кариера, пет пъти по-голяма от предишната.

"Големината на баластриерата ще бъде от петстотин декара находище, което е доста голямо. Значи, тя ще бъде изградена върху изключително плодородна земя. Би засегнала риска от влошаване на питейната вода, защото се намира в близост до питейно-битови източници за питейно-битови нужди", каза Кирил Ламбрев, ИК „За село Мирянци“.

"По-бързо ще започне да изчезва подпочвената вода, да няма условия за живот, след като няма вода, много ясно, няма да има от какво да живеем. Отделно, че се унищожават толкова декари плодородна земя, от която може да се произвежда храна", заяви Иван Димитров жител на с. Синитово.

Жителите на трите села са категорични, че преди да се разрешава подобна концесия трябва да се вземе предвид и тяхното мнение.

"Когато има подобен род намерение, инвестиционни такива, нека да бъде направено обществено обсъждане с населението на всяко едно от населените места, което е засегнато. И чак тогава да бъде взето решение съответно – то да бъде процедирано, да бъде решено, допуснато или не съответно. Ще има ли някакъв положителен ефект от тези инвестиционни намерения или не, ако няма такива ние сме твърдо против", подчерта Калоян Василев, жител с.Огняново.

"Да се чуе мнението на обикновените хора, за това че са зависими от това
инвестиционно намерение и нищо добро не ни очаква", смята Иван Стоянов жител на с. Синитово.

Теренът, определен за изграждане на баластриерата, попада в защитена зона Натура 2000.

"Което според нас ще окаже значително отрицателно влияние, както на околната среда, така и на множество животински видове", каза Кирил Ламбрев, ИК „За село Мирянци“.

Договорът за подписване на концесията с Министерството на енергетиката е от октомври 2021 година. В момента проектът е стигнал до етап "Оценка на въздействието върху околната среда".

"След което, предстои изготвянето на доклада от независими експерти, които възложителят намира, и внасянето в РИОСВ. След това се оценява качеството на доклада, дали отговаря на изискванията за обхвата и съдържанието, и в случаи на положителна оценка на качеството, предстои обществено обсъждане, след това експертен съвет и вземане на решение от директора", каза Костадин Гешев, директор РИОСВ Пазарджик.

От РИОСВ ще следят за извършването на оценката. Граждански контрол обещават и местните, които са готови на ефективни протести, ако концесионерът получи разрешение, пише БНТ. 

Жители на пазарджишко село се вдигнаха на протест заради кариераСпоред местните се съсипват земеделските им земи

 

 

 

Снимки: БНТ