Протест в пазарджишкото село Динката срещу кариера за добив на инертни материали. Хората твърдят, че се съсипват земеделските им земи, а огромни изкопи доближават застрашително къщите им. По думите им ямите са опасни за домовете им и за децата им. Казват, че търпението им е на предела и искат незабавно спиране на изкопните дейности.

„Този протест е напълно законен. Уведомени са всички институции, от които зависи да се вземат мерки”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на Община Лесичово инж. Серьожа Лазаров пред Нова телевизия.

От компанията изпратиха позиция, в която посочват, че става дума за законно действащ концесионен договор от 2009 г. за добив на инертни материали. „След образуването на така наречените водни огледала или изкуствени езера, след приключването на концесионни договори и съгласно одобрения от Министерство на енергетиката план за рекултивацията – дружеството е длъжно да остави тези езера в придобития след добива вид. Дружеството трябва да създаде естествен пояс от дървета и храстови видове около тях. Тези водни огледала създават естествени местообитания на различни видове риби, птици и животни. Те създават и условия за естествен риболов на жителите на околните населени места. Според условията на договора компанията няма ангажимент да огражда езерата – нито по време на изпълнение на договора, нито след изтичането на неговия срок”, се допълва в позицията.