Гневни пловдивчани, собственици на кучета в Кършияка, излизат на мирен протест пред медицински комплекс "Луксор". Причината е премахнатата кучешка площадка, след оплаквания на живeeщите в района.

Припомняме, че напрежението между родители и кучкари започна в края на април, когато на вратата на клетката за кучета се появи табела „Забранено за кучета”. Действията са предприети след постъпила в районната администрация подписка от над 200 родители от квартала, също съвестни данъкоплатци, които въстанаха срещу кучешката площадка. Според тях около 10-ината собственици на домашни любимци, които дори не живеели в тази част на града, не спазват правилата и пускат кучетата си извън обособеното им място, като замърсяват с фекалии детските площадки, миризмата е непоносима, има опасност от болести, кърлежи и зарази, чиито приносители са кучетата.

Кучешката площадка в парк „Луксор“ ще бъде премахната! Така искат над 200 родителиСобствениците на домашни любимци не спазвали правилата и пускали кучетата си извън обособеното място, твърдят те

Стопаните на кучетата се свързаха с наш репортер и разказаха, че макар площадката за домашни любимци да не се използва, мръсотията е още по-голяма. Родителите системно си хвърляли боклуците извън кошчетата, чоплят семки и плюят по земята, а дори си зарязват закуските по пейките.

„Въпросът е принципен, става въпрос за доброто на любимците ни и за наше удобство. Единствената нормална площадка в Кършияка е, а те я затвориха. Ние имаме ли глас и изисквания и нужди, или имаме само задължения за плащаме данъци? Обвиняват ни, че цапаме, а вижте какво е на детската площадка”, разказа пред наш репортер собственик на куче.

Стопаните на четириноги обърнаха внимание и на екскрементите. Те са категорични, че всеки един съвестен кучкар си събира боклука след себе си, за разлика от родителите. Децата се изхождат в тревните площи, а майките и татковците не почистват.

„Това беше една от най-хубавите и поддържани площадки в квартала. Останалите са с дупки в мрежите, счупени пейки, осеяни с осили и тръни. Толкова години нямаше проблем и изведнъж им пречим”, допълва пловдивчанката.

Точно в 19 часа близо 15 жители на Кършияка и техните любимци ще се разходят в района на Луксор. Хората ще настояват до последно мястото за кучета отново да бъде върнато в експлоатация.

Мераците на районната администрация са други. Пространството на досегашната кучешка площадка ще бъде обезпаразитено от ОП „Дезинфекционна станция“,  оградата ще бъде премахната и теренът ще стане част от парка, като от кметството обмислят на мястото да се изгради нова детска площадка или мини игрище за футбол.